Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Hyvinkääsalissa karjalaisen musiikin konsertti – "Kaikki Karjalassa laulavat"

Karjalaisen musiikin konsertti on tunteita täynnä.

Rautatien Soittajat Hyvinkään Karjalan kunnailla -karjalaisen musiikin konsertti tarjoaa kuulijoille niin iloa ja hyvää mieltä kuin melankoliaa ja kaihoakin. Kuulijoita konsertilla tulee varmasti olemaan. Kapellimestari Hannu Simoinen uskoo, että karjalainen musiikki puhuttelee meistä ihan jokaista.

– Maamme historia tekee siitä merkityksellistä ja koskettavaa.

Yhteistyössä Hyvinkään Karjala-seuran kanssa toteutettu konsertti sai alkunsa Rautatien Soittajien puheenjohtajan Kimmo Kiurun ja hänen vaimonsa Sirkku Kiurun ehdotuksesta.

– Kiurut kuuluvat myös Karjala-seuraan, ja he ehdottivat syksyllä 2020 tällaista konserttia Karjala-seuran 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Konsertti päätettiin järjestää, mutta jouduimme siirtämään sitä koronan takia, Eevaliisa Kurki Hyvinkään Karjala-seurasta kertoo.

Musiikilla ilmaistaan niin iloa kuin suruakin.

Eevaliisa Kurki

Kurjen mukaan musiikki on hyvä tapa juhlistaa seuran juhlavuotta, sillä karjalaisille musiikki ja laulaminen on tärkeää osa kulttuuriperintöä.

– Kaikki Karjalassa laulavat. Musiikilla ilmaistaan niin iloa kuin suruakin.

Konsertin ohjelmiston valikoiminen oli toisaalta helppoa, toisaalta haastavaa. Karjalaista musiikkia on paljon, joten valikoimaa riittää. Toisaalta joukossa on paljon kerran porstuassa kajahtaneita kappaleita, joihin saattaa olla vaikea löytää nuotteja.

Suurin osa konsertissa kuultavista kappaleista piti myös sovittaa puhallinorkesterille sopivaksi. Konsertissa kuullaan muun muassa kappaleet Heili Karjalasta, Äänisen aallot ja Karjalan kunnailla.

 Laps olen Karjalan ja Evakon laulu saavat aina tunteet pintaan, Kurki sanoo.

Karjalaiset ovat tunnettuja iloisesta mielenlaadustaan. Onkin hieman yllättävää, kuinka paljon karjalaisten laulujen joukossa on myös melankoliaa ja kaihoa.

– Osa kaihosta johtunee slaavilaisesta mielenlaadusta. Musiikissa on vahvasti läsnä myös Karjalan menetys, Kurki kertoo.

Solisteina konsertissa ovat hyvinkääläislähtöinen baritoni Markus Nieminen, joka laulaa nykyisin Suomen kansallisoopperassa, sekä Hyvinkään musiikkiopiston opettajana toimiva sopraano Vilja-Maria Riutamaa.

Rautatien Soittajat Hyvinkään ja Hyvinkään Karjala-seuran Karjalan kunnailla -konsertti on Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) sunnuntaina 25.9. klo 15. Kahvitus alkaa klo 13.30. Kapellimestarina toimii Hannu Simoinen. Maksullinen.