Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keusoten uusi ARKI-palvelu tukee kotona selviytymistä – "Tavoitteenamme on mahdollistaa kaikenikäisten asiakkaiden turvallinen elämä kotona"

Uuden toimintamallin myötä Keusoten kotiutustiimi, tilapäinen kotihoito sekä kotikuntoutus yhdistyivät. Kuntoutuspalveluiden kehittäminen osa Sanna Marinin hallitusohjelmaa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä on räätälöinyt uuden palvelun, jonka tavoitteena on tuoda turvaa kuntalaisten arkeen. Keusoten uusi arviointi- ja kotikuntoutuspalvelu, ARKI, tulee jatkossa tuottamaan kaikenikäisille kotona asuville Keusoten asiakkaille toimintakykyä tukevia palveluita. Tavoitteena on kotona pärjääminen itsenäisesti, omatoimisesti ja turvallisesti.

Uuden toimintamallin myötä Keusoten kotiutustiimi, tilapäinen kotihoito sekä kotikuntoutus yhdistyivät ja tehostetun kotikuntoutuksen kaltainen toiminta sisällytetään ARKI-palveluun.

Kyky arjessa pärjäämiseen voi heikentyä hyvin erilaisista syistä. Kun itsestä huolehtiminen on vaikeutunut, kotona selviytyminen vaarantuu. Tämä voi johtua fyysisen, psyykkisen tai sosiaalisen toimintakyvyn alentumisen vuoksi.

Huolen herätessä omaisen tai asiakkaan tulee olla yhteydessä hoitovastaavaan.

– Uusi palvelu tuo turvaa ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät pysty itse tai saattajan turvin hakeutumaan terveydenhuollon palveluihin. Tavoitteenamme on mahdollistaa kaikenikäisten asiakkaiden täysipainoinen ja turvallinen elämä kotona, Arki-tiimin esihenkilö Sini Setälä kertoo Keusoten tiedotteessa.

Arvioinnin palvelun tarpeesta tekee sote-ammattilainen. Palveluun voi ohjautua muun muassa erikoissairaanhoidosta, kuntoutuskeskuksesta, akuuttiosastoilta, kotihoidosta, päivystyksestä, mutta asiakkaaksi voi hakeutua myös asiakkaan itsensä tai läheisen huolen perusteella.

– Huolen herätessä omaisen tai asiakkaan tulee olla yhteydessä hoitovastaavaan tai johonkin Keusoten neuvonnan ja ohjauksen palvelunumeroista, Setälä neuvoo.

Palvelu on aina asiakkaalle yksilöllinen ja kuntoutus-, hoito- ja palvelusuunnitelma laaditaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Matalan kynnyksen kuntoutuspalveluiden kehittäminen on osa pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaa ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -muutosohjelmaa.

Kehittämisen tavoitteena on parantaa hoito- ja palvelujärjestelmien saumattomuutta sekä yksilöiden toimintakykyä.