Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ylämaan mitalistit mukana suunnistuksen SM-keskimatkalla Hyvinkäällä – Kytäjä-Usmin alue tunnetaan suunnistustaidollisesti erittäin vaativaksi alueeksi

SM-keskimatkat ratkotaan Hyvinkäällä lauantaina, SM-viestit Hämeenlinnassa sunnuntaina.

Suunnistajilla on edessään tiivis suunnistusviikonloppu. Lauantaina kilpaillaan ensin keskimatkan SM-titteleistä Hyvinkään Usmin maastoissa ja sen jälkeen sunnuntaina ratkaistaan maamme parhaat seurat viestisuunnistuksessa Hämeenlinnan Kalvolassa.

Vajaa viikko sitten Lappeenrannan Ylämaalla parhaiten pärjäsivät fyysisesti vahvat suunnistajat, mutta viikonloppuna suunnistustaito nousee huomattavasti tärkeämpään rooliin.

SM-keskimatkan kisamaasto Kytäjä-Usmin alue tunnetaan peitteiseksi ja suunnistustaidollisesti erittäin vaativaksi alueeksi. Suuren yleisön muistissa on lauantain kilpailun naapurimaastossa käyty vuoden 2010 Kytäjä-Jukola, jossa huippujoukkueetkin sortuivat valtaviin virheisiin. Edellinen arvokilpailu on samassa maastossa ollut suunnistuksen SM-viesti vuonna 2008.

Viime vuonna SM-keskimatka kisattiin Naantalin Merimaskussa, jolloin miesten mestariksi suunnisti Tampereen Pyrinnön Severi Kymäläinen ja naisten voittaja oli Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen. Ainakin miesten sarjaan saadaan uusi mestari, sillä puolustava mestari ei ole mukana kilpailussa. Sen sijaan miesten kilpailuun ovat ilmoittautuneet vajaa viikko sitten Lappeenrannan Ylämaan SM-pitkän mitalikolmikko Olli Ojanaho, Eetu Savolainen ja Miika Kirmula. Naisten kilpailussa Klemettisen ohella mukaan on ilmoittautunut SM-pitkän kärkikolmikko Venla Harju, Marika Teini ja Karoliina Ukskoski sekä SM-kilpailun ulkopuolella suunnistanut tshekkisuunnistaja Teresa Janosikova.

SM-keskimatkalle on ilmoittautunut 232 miestä ja 133 naista. Mestaruuksista kisataan myös nuorten ja kokeneempien sarjoissa, joten Usmissa kilpailee lauantaina lähes 2300 suunnistaa.

SM-viesti suunnistetaan Hämeenlinnan Suunnistajien isännöimänä Kalvolan pitäjässä Taulamaalla. Järjestäjien mukaan sunnuntain maasto on kuusivaltaista talousmetsää, jossa on huomattavan paljon kiviä. Reilun puolen tunnin mittaisilla osuuksilla odotetaan sähäkkää, mutta vaativaa suunnistusta. Pienetkin virheet saattavat pudottaa joukkueen pois mitalitaistosta, sillä sekä naisissa että miehissä mitalista ja mestaruuksista kamppailee vähintään viisi eri seuraa. Muut eivät jää odottelemaan pummaavia joukkueita.

Viestiin on ilmoittautunut 99 miesten ja 57 naisten joukkuetta. SM-viestissä kilpaillaan niin ikään nuorten ja ikäkausiurheilijoiden sarjoissa, jolloin suunnistajien kokonaismäärä Kalvolassa nousee lähes kahteen tuhanteen.

Molempia SM-kilpailuja on mahdollista seurata Elisa Viihde Viaplayn kautta. Lauantain SM-keskimatkan lähetys käynnistyy kello 13.30. Sunnuntain SM-viestejä voi seurata Viaplayn kautta kello 10.45 alkaen.

Lähde: Suunnistusliiton lehdistötiedote