Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleet | Martti Hovi: sähköinsinööri ja aktiivinen puurtaja

Isämme Martti Olavi Hovi syntyi 19.4.1931 Viipurissa ja kuoli 14.8.2022 Hyvinkäällä. Hän eli 91-vuotiaaksi. Karjalaisesta pikkupojasta tuli aito hyvinkääläinen.

Martti-pojan perhe muutti sodan ja monivaiheisten evakkovuosien jälkeen Hyvinkäälle Ossianinkadulle vuonna 1947. Koulutaival oli rikkonainen: 7 eri paikkakuntaa ja koulua. Hyvinkäällä päätettyä oppikoulua seurasivat armeija ja sähköinsinööriksi opiskelu. Työpaikka odotti perheyritys Vakko-Sähkössä aluksi asentajana, sitten sähkösuunnittelijana ja lopulta koko yrityksen pyörittäjänä isä-Väinön jälkeen. Vuonna 1971 Martti perusti oman suunnittelutoimiston, jossa hän työskenteli aina 60-vuotiaaksi asti.

Eräällä sähköasennuskeikalla Martti tapasi Haukkovaaran Ritvan, ja pari vietti häitään vuonna 1955. Heille syntyi neljä tytärtä. Perhe asettui asumaan Ritvan kotitaloon, puutaloon Sveitsin kupeessa. Ulkorakennukseen sijoittui Martin toimisto, joka työllisti myös perheen äidin lasten kasvettua kouluikäisiksi.

Töitä riitti mukavasti, kun karjalainen siirtoväki rakensi talojaan ja muutenkin Hyvinkään ympäristöä sähköistettiin vauhdilla. 1970-luvulla alkanut terveyskeskusten rakentaminen toi töitä myös ympäri Suomea. Kuljettiinpa missä tahansa Hyvinkäällä, aina kuului: “Tuohonkii mie oon tehny suunnitelmat!”

Työn ohessa Martti toimi monen yhdistyksen aktiivisena puuhamiehenä, sihteerinä ja tilastonikkarina. Ralliharrastuksen myötä Masa oli mukana perustamassa Hyvinkään Urheiluautoilijoita vuonna 1964. Läpi elämän kestäneitä ystävyyssuhteita solmittiin Round Table -järjestössä. Aikalaisten muistoissa kohokohtana lienee säilynyt vuoden 1966 Hyvinkään Meripäivät. Hyvinkään Ladun aktiivijäsenenä Martti organisoi muun muassa Tiikerinlenkkiä. Sveitsiläiset-treeniporukassa hän osallistui 10 vuonna Kalevan Kierrokseen. Keilailua harrastettiin yhdessä Ritvan kanssa JuJu- ja Keilaveteraanit-seuroissa. Vuonna 2003 Hyvinkään kaupunki myönsi Martille vapaaehtoistyön Puurtajanmaljan.

46-vuotiaana alkanut ja loppuelämän kestänyt täysraittius ja liikunta pelastivat Martin uhkaavalta työuupumukselta. Merkitystä elämään toi myös raittiuden edistämiseksi tehty vertaistukityö.

Perhe kasvoi vuosien myötä kuudella lapsenlapsella ja oli isän sanoin hänelle “kaiken voiman lähde”. Hovin Klaani juhlineen toi iloa ja eloa säännöllisesti Vaiveronkadulle.

Vanhempamme elivät yhdessä yli 70 vuotta. Sinnitellen, vanhuuden vaivoista huolimatta, he tekivät lähes kaikki kotityöt itse aina 89-vuotiaiksi saakka. Lopulta oli muutettava senioriasuntoon Mäntykotoon. Siellä molemmat saivat hyvän hoidon, tytärten aktiivisella lisäavustuksella. Toukokuussa Ritvan elämä hiipui loppuun. Sen jälkeen isä-Martin oli vaikea enää nähdä tarkoitusta yksinäisissä päivissä. Perheenjäsenten saattamana hänkin sai nyt vaipua rauhaisaan ikiuneen.

Muistamme isäämme ja molempia vanhempiamme suurella rakkaudella ja kunnioituksella reippaina ja elämänmyönteisinä ihmisinä.

Kirjoittajat ovat Martti Hovin tyttäriä.