Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloyhtiön itsevaltias suistuu valtataisteluun Kuningas Learissa Riihimäellä – "Räävintöntä ja epäkorrektiakin", kuvailee käsikirjoittaja-ohjaaja Juhani Rönnqvist

Kovaotteinen Leksa (Anni Ruokangas) sysää liikkeelle ihmismielen karut voimat.

Syntyy valtatyhjiö, joka huutaa täyttymistään.

Riihimäen Nuorisoteatterissa Kino Sammossa nähdään 12. elokuuta alkaen William Shakespearen Kuningas Lear – täysin ennennäkemättömänä versiona

– Taloyhtiön puheenjohtaja ilmoittaa luopuvansa tehtävästään. Siitä seuraa kaunaa, kateutta ja vallanhimoa. Jopa murhanhimoa, kuvailee ohjaaja Juhana Rönnqvist.

Hän käsikirjoitti Kuningas Learin yhdessä Salla Pankakosken kanssa. He siirsivät tarinan kerrostalon grillipihalle.

Olutpullon korkit sihahtelevat auki. Nauru kuplii esiin.

– Tällaista suomalaista komediaa ei näe kovin usein. Meno on aika räävitöntä ja hieman epäkorrektiakin. Koetellaan vähän nykyaikasta taidekäsitystä, Rönnqvist paljastaa.

Koetellaan nykyistä taidekäsitystä.

Juhana Rönnqvist

Suositusikäraja on 13 vuotta.

Leksalla on kolme tytärtä, joista kaksi on taitavia kieroilijoita. On eriskummallisia kosijoita, äpärälapsia ja vanhoja liittolaisia.

Lavalla on 15–19-vuotiaita Riihimäen Nuorisoteatterin näyttelijöitä, joilla on takanaan vähintään seitsemän vuoden opinnnot.

He sukeltavat kuin hait sisälle aikuismaiseen komediaan.

Kalja lentää kaaressa ja kirosanat sinkoilevat, kun ihmiset ottavat yhteen. Samaan aikaan campingit tirisevät grillissä.

Valta ei oikeasti houkuttele Leksaa näyttelevää Anni Ruokakangasta.

Kuningas Learissa hänen hahmonsa hehkuu itsetyytyväisyyttä ja -valtaisuutta.

– Tässä voi ottaa todella vapautuneesti. Itse olen tehnyt lastenteatteria, jossa pitää miettiä mitä sanoa. Tässä voi heittää ihan niin kuin miltä tuntuu, Ruokangas kertoo.

Käsikirjoittajat uskovat, että yleisö pystyy eläytymään tarinan käänteisiin.

– Luulen, että sieltä löytyy tunnistettavia, suomalaisuuteen liittyviä piirteitä kuten naapurikateutta, kolmiodraamoja ja mustasukkaisuutta, Rönnqvist sanoo.

– Se on koominen juttu, mutta hahmot ovat myös hyvin traagisia.

Kuningas Learissa nähdään Ruokankaan rinnalla Aada Ruottu, Matias Töllinen, Alina Jatala, Mio Ailio, Vappu Lehikoinen, Saara Lindström, Amalia Myllylä, Fanny Itkonen, Elsa Mämmelä, Viivi Karjalainen, Vappu Lehikoinen, Aino-Liisa Mämmelä ja Matias Töllinen.

Ensi-ilta on 12.8. kello 18.30 Kino Sammossa Suokadulla. Muut esitykset ovat 14.8., 17.8., 18.8., 20.8., 21.8., 24.8. ja 25.8.2022.

Katso lisätietoja Riihimäen Nuorisoteatterin sivuilta.