Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ampumaan oppii vain ampumalla – Heini Lehto yhdistää metsästykseen koiraharrastuksen

Metsästysammunnan ABC-kurssit ovat hyvin suosittuja.

Lauantaina 13. elokuuta kokoontuu kuuden hengen ryhmä kuudeksi tunniksi Hyvinkään ampumaurheilukeskukseen Ridasjärvelle opiskelemaan haulikon ja kiväärin turvallista käyttöä.

Tällä kerralla ryhmä koostuu vain naisista, mutta opettajana toimiva Matti Koho Metsästäjäliitosta on opettanut myös sekaryhmiä ja esimerkiksi saman perheen jäsenistä koostuvia ryhmiä.

Metsästysammunnan ABC on suunnattu Metsästäjätutkintoa suorittaville tai juuri metsästysharrastuksen aloittaneille.

Se voi olla sysäys ensimmäisen oman aseen hankintaan ja asetyypin valintaan.

– ABC-koulutushanke alkoi keväällä ja kestää vuoden loppuun. Koulutusta kohtaan on ollut valtavaa kiinnostusta, sillä metsästysharrastuksen pariin on viime vuosina tullut ihmisiä, joilla ei ole aikaisempaa kontaktia eränkäyntiin tai aseisiin.

Koho kertoo, että naiset eivät yleensä halua oman miehen tai poikaystävän opettavan aseenkäyttöä, vaan he haluavat hyvät lähtötaidot ammattikouluttajilta ja suhtautuvat aseisiin erittäin vastuullisesti ja metsästykseen eettisesti.

Kurssin suorittamisesta on hyötyä aselupia hakiessa. Riistanhoitoyhdistysten järjestämillä metsästäjäkursseilla ennen pakollista metsästäjätutkintoa ei ole pakollista ampumarataosuutta tai ammuntaharjoittelua.

Ammunnan perusteitten osaamisesta on kuitenkin hyötyä uusille ja kokeneemmillekin metsästäjille.

Koho on huomannut, että yhdessä kurssin käyneet naiset verkostoituvat ja vaihtavat yhteystietoja.

Metsästys on nykyisin suosittu harrastus, jossa yhdistyvät luontoarvot ja ekologisuus esimerkiksi puhtaan ruuan hankintana sekä luonnossa kulkeminen ja kunnon kohottaminen.

Metsästysammunnan ABC-koulutusten aikatauluista lisätietoa löytyy Metsästäjäliiton sivuilta.

Lopen Läyliäisissä asuva Heini Lehto on aina ollut koiraihminen. Vuonna 2013 koiraleirillä hän tapasi metsästystä harrastavia koiraihmisiä ja kiinnostui itsekin asiasta.

– Opiskelin alaa ja valmistuin 2016 koiraohjaajaksi, kertoo pianistina edelleen osa-aikaisesti toimiva Lehto.

Koska hän itse metsästää, erikoistuminen metsästyskoirien kouluttamiseen sujui luontevasti.

Lehdon nykyisellä miehellä Toni Coreniuksella on Klaukkalassa asekauppa, ja sitä kautta Lehto on oppinut, miten tärkeää metsästysaseen oikea koko on harrastajalle.

– Monet naiset kiinnostuvat lajista, koska oma mies metsästää. He kokeilevat miehen asetta, joka ei ole ehkä ollenkaan oikean kokoinen. Silloin kiinnostus saattaa lopahtaa.

Lehto kertoo, että naisille on suunniteltu ihan omia mallistoja. Kun ase on oikean kokoinen, osumatarkkuus ja lajin miellyttävyys paranevat.

Heini Lehto metsästää kaniineja, rusakoita, supikoiria ja villisikoja sekä peuroja ja kauriita, sorsia ja kyyhkyjä.

– Metsästyksessä on parasta koirien kanssa työskenteleminen.

Läyliäisten talossa on tällä hetkellä kaksi karkeakarvaista saksanseisojaa, labradorinnoutaja, metsästyslinjainen cockerspanieli ja kaksi lyhytkarvaista saksanseisojaa.

Koiran opettaminen metsästykseen soveltuvaksi on iso urakka, se vie noin vuoden, eikä kaikista koirista ikinä tule metsästykseen sopivia.

Lehdon mielestä metsästysammunnan kurssit ovat todella tarpeellisia jo turvallisuudenkin takia. Hän pitää itse miehensä kanssa kursseja, joilla osanottajat saavat kokeilla eri aseita ja löytää itselleen sopivimmat.

Lisätietoja: www.workingdogs.com ja haulikkoakatemia.fi