Valokuvat rock-konserteista ovat olleet aivan muuta, mihin taidemuseossa voi olettaa törmäävänsä

– Nyt on hiukan haikea olo, kun ensimmäinen omista kuvistani koostuva näyttely on loppusuoralla, toteaa valokuvaaja Tomi Palsa.

Hänen näyttelynsä Palsalandia – Tomi Palsan soivat kuvat avautui Hyvinkään museokeskus Taikassa maaliskuun alussa ja jatkuu 28.8. asti.

Näyttely on kerännyt tähän mennessä lähes 5 300 kävijää. Taidemuseon intendentti Aura Dufva iloitsee erityisesti siitä, että mukana on ollut vakiokävijöiden lisäksi paljon ensikertalaisia taidemuseossa vierailevia.

Kommentit näyttelystä ovat olleet kiittäviä. Valokuvat rock-konserteista ovat olleet jotain muuta, mihin taidemuseossa olettaa törmäävänsä.

Palsa kertoo käyneensä avajaisten jälkeen monta kertaa Hyvinkäällä seuraamassa näyttelyn tunnelmia. Museon henkilökuntakin on tullut tutuksi.

– Sanovat, etten malta pysyä sieltä poissa, Palsa naurahtaa.

Seuraavan kerran Palsan voi tavata Taikassa sunnuntaina 7.8. kello 14, jolloin hän vastailee taiteilijatapaamisessa Rumban entisen päätoimittajan Jukka Hätisen kysymyksiin.

– Pian näyttelyn avaamisen jälkeen oli taiteilijatapaaminen, mutta silloin vain kiertelin näyttelyssä ja vastailin kävijöiden kysymyksiin. Tulevan tapaamisen järjestely tuntuu toimivammalta, miettii Palsa, joka näkee itselleen vieraaksi luentojen pitämisen.

Nyt on luvassa vastauksia muun muassa siihen, millainen on hyvä keikkakuva, miten se syntyy ja mitä se välittää katsojalleen. Palsa kertoo myös, mikä tekee artistista valokuvauksellisen ja ketä ei tee mieli katsella toiste objektiivin läpi.

Palsa kertoo, että ilahtui kovasti, kun Hyvinkään taidemuseosta viime vuoden puolella otettiin yhteyttä ja ehdotettiin ison näyttelyn järjestämistä. Hän oli aiemmin saanut ehdotuksia pienimuotoisista näyttelyistä kirjastoihin, mutta ne olivat tuntuneet suuritöisiltä ja vaivalloisilta.

– Hyvinkäällä museoväki on hoitanut kaiken erinomaisesti, itse olen vain katsellut sivusta. Totun nyt varmasti liian hyvään, Palsa miettii.

Näyttely ei Hyvinkään jälkeen siirry minnekään, koska valokuvataiteilija ei halua esitellä typistettyä tai hailakkaa versiota yleisölle.

Hyvinkään näyttely onkin ainutlaatuinen elämys. Se on vielä mahdollista kokea elokuun 28. päivään asti.

Palsa ihastelee upeita printtejä, joita näyttelyyn tehtiin hänen kuvistaan. Isoina tulosteina ne näyttävät aivan erilaisilta kuin tietokoneen näytöllä. Kuville se on juhlavaa.

Palsa on saanut museoväeltä luvan pelastaa haluamansa kuvat omaan käyttöönsä. Muut tuhotaan tilanpuutteen takia. Hän antaa ehkä malleina olleille kotimaisille artisteille etuajo-oikeuden lunastaa kuvia.

Tomi Palsa on kiertänyt rockfestareilla ahkerasti tänäkin kesänä. Vain juhannusviikonlopun hän piti vapaata. Kuvista monet pääsevät vuoden välein julkaistaviin kuvalehtiin, mutta kirjojen julkaisussa Palsa aikoo pitää taukoa; edelliset ilmestyivät 2009 ja 2020.

– Olen dokumentaristi ja tapahtumien ja tunnelmien tallentaja. Liikun mielelläni siellä missä sattuu ja tapahtuu. Olen mielelläni sivustaseuraaja, enkä halua luoda studiossa keinotekoisia maailmoja. Otan vastaan hetkiä ja ikuistan niitä.

5 300

Näyttelykävijää Hyvinkäällä

Työ yhdistää ammatin ja elämäntavan

Tomi Palsa on tamperelainen rockvalokuvaaja, joka on 30 vuoden ajankuvannut eri lehdille ja muille medioille, levykansiin ja bändikirjoihin.

Palsa toimii monien festivaalien ja artistien hovikuvaajana.

Palsan uran ensimmäinen näyttely avautui maaliskuussa Hyvinkään taidemuseossa, jossa järjestetään taiteilijatapaaminen sunnuntaina 7.8. kello 14.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut