Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anna Niinimaan pihalla Riihimäellä on 3000 tulppaania ja narsissia – Poikkea meille! avaa portteja puutarhoihin, puoteihin ja pop up -kahviloihin

– Avoimien ovien päivä Poikkea meille! pyrittiin järjestämään jo vuosina 2020 ja 2021, mutta se peruuntui koronan vuoksi, kertoo Janakkalan kunnan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemi.

Tänä vuonna tapahtuma toteutuu sunnuntaina 7.8. eli samana päivänä kuin jo joitakin vuosia vanhempi valtakunnallinen Avoimet puutarhat -tapahtuma.

Osa ovensa avanneista pihoista on samoja kuin Avoimissa puutarhoissa, joten tässä saadaan kaksi kärpästä samalla iskulla.

Alun perin tapahtuman ideana oli, että mielenkiintoisiin, vanhoihin rakennuksiin ja pihapiireihin pääsisi tutustumaan kerran vuodessa. Esimerkiksi Loviisassa kävelykierrokset vanhojen talojen pihapiireissä ovat olleet todella suosittuja vuodesta vuoteen.

Poikkea meille -tapahtumalla ei ole erillistä järjestäjää, vaan se on ravintolapäivän ja siivouspäivän kaltainen yhteisöllisesti toteutettava päivä. Janakkalan kunta on lupautunut keräämään ilmoittautuneet kohteet tapahtumasivulle. Jotta tapahtuma laajenisi, tarvittaisiin kunnilta innostusta ja lisää työpanosta.

– Haluamme tapahtumalla tehdä Hämettä tunnetuksi. Avoimien ovien päivänä on kiva päästä mielenkiintoisiin paikkoihin, jotka eivät normaalisti ole yleisölle avoimina.

Riihimäen Parmalassa, Kyynäräntie 32:ssa asuva Anna Niinimaa yksi niistä, jotka ovat ilmoittautuneet molempiin tapahtumiin 7.8.

Niinimaa muutti perheineen omakotitaloon kaksi vuotta sitten syksyllä. Silloin pihalla oli vain nurmikkoa. Nyt istutuksissa ympäri puutarhaa komeilee noin 600 liljaa. Liljajikkeita on noin 50. Lisäksi puutarhassa kukkivat tsinniat, kärhöt ja ruusut. Tulppaaneita ja narsisseja on istutettu kolmisen tuhatta.

Noin tuhannen neliön tontilla on myös omena- ja päärynäpuita ja pieni hyötypuutarha marjapensaineen, perunoineen ja yrtteineen. Tulppaani- ja narsissi-istutuksia on noin 3 000. Kukintaa riittää varhaisesta keväästä syksyyn asti.

Vaikka kasveja on runsaasti, puutarhassa riittää tilaa perheen kolmen lapsen leikeille trampoliineineen.

– Ensimmäinen talvi meni piirrellessä puutarhasuunnitelmaa ruutupaperille ja kukkasiemeniä tilatessa. Katselin puutarhaohjelmia ja etsin netistä ohjeita eri kasvien menestymiseen.

Ensimmäisenä kesänä huolta aiheuttivat läheisestä metsästä kasveja syömään tulevat peurat. Niinimaa löysi netistä vinkin kaataa kangaspalalle vanhentuneet parfyymit ja laittaa kangas liehumaan puutarhaan.

– Ihme kyllä, seuraavana kesänä puutarha sai olla rauhassa, vaikka naapurien tontilla kävi peuroja.

Mamannan eli Mama Annan puutarhasta tekevät persoonallisen Anna Niinimaan itse tekemät keramiikkaveistokset. Niitä on luvassa lähivuosina lisää, sillä Niinimaa on jatkamassa keramiikkaopintojaan.

Hän aikoo hyödyntää puutarhan satoa 7.8. tapahtuman maksullisessa kahviossa, jonne on luvassa ainakin raparperi- ja marjapiirakoita.

3 000

Tulppaani- ja narsissi-istutusta