Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vedessä liikkuminen tuo hyvän fiiliksen – Sup-lautoja saa esimerkiksi Hyvinkään Usminjärven uimarannalta sekä Riihimäen maauimalasta

Riihimäen maauimalassa pääsee testaamaan, miltä sup-lautailu tuntuu.

– Sup-lautailun suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, joten halusimme tarjota mahdollisuuden laudan testaamiseen, liikunnanohjaaja Mimmu Pietilä Liikkuva Riihimäki -hankkeesta kertoo.

Pienessä altaassa ei parhaimpaan vauhtiin pääse, mutta saa pientä esimaku, mistä suppailussa on kyse.

– Paras paikka sup-lautailuun on tietysti luonnon vedet. Suppailu on mukava tapa liikkua luonnossa. Vedessä liikkuminen tuo hyvän fiiliksen. Tulee tunne, että on yhtä luonnon kanssa. Kaikki muut asiat unohtuvat.

Sup-lautailu eli stand up paddling on lähtöisin Havaijilta. Suomeen suppailu tuli kymmenisen vuotta sitten. Nykyisin on saatavilla ilmatäytteisiä sup-lautoja, jotka menevät mukavan pieneen tilaan.

– Suppailua harrastaakseen ei tarvitse traileria, kuten jos lähtisi kanootilla melontaretkelle.

Suppailessa tulee aina käyttää myös pelastusliiviä.

Mimmu Pietilä

Sup-laudassa on kuminauhat, joihin voi kiinnittää vesitiiviin repun, jos haluaa ottaa mukaan evästä ja juotavaa.

– Suppailua voi harrastaa pitkälle syksyyn, kun laittaa enemmän vaatetta päälle.

Pietilän mukaan lajissa hienoa on, että se voi olla sekä rentouttavaa nautiskelua että tehokasta kuntoilua.

– Laudan päällä voi katsella maisemia tai ottaa vaikka aurinkoa. Toisaalta jos meloo pitkiä matkoja, käy se kunnon treenistä keskivartalon lihaksille ja ojentajille. Suppailu kehittää myös tasapainoa.

Pietilä kertoo erään lautaa testaamaan tulleen seisoneen päällään ja tehneen kuperkeikkoja laudan päällä.

– Sellainenkin temppuilu onnistuu. Sup-laudoilla harrastetaan joogaakin.

Vaikka testilaudat ovat aloittelijoille sopivia leveitä lautoja, näyttävät ne ensikertalaisen silmissä kiikkeriltä. Hymyillen Pietilä vakuuttaa, että kaatumisia sattuu harvoin.

– Laudan päällä voi meloa aluksi istuen tai polvillaan. Ei ole pakko heti nousta seisomaan. Suppailessa tulee aina käyttää myös pelastusliiviä.

Sup-lautailu sopii lähes kaikille.

– Sanoisin kuitenkin, että kouluikäisestä ylöspäin. Ihan pienimmille melat saattavat olla liian painavia.

Riihimäen maauimalassa voi kokeilla sup-lautailua 21.7. saakka ma klo 10.30 - 11.30, ti klo 18 - 19, ke klo 10.30 - 11.30 ja to klo 15.30 - 16.30. Sup-lautoja voi kysyä kokeiltavaksi myös viikonloppuisin ja 21.7. jälkeenkin uinninvalvojilta. Ohjausta silloin ei ole. Kokeilu on maksuton ja on osa Liikkuva Riihimäki -hanketta.

Hyvinkäällä sup-lautoja on tarjoilla maksutta työikäisten käyttöön Usmin uimarannalla. Lautoja ja kelluntaliivejä voi kysyä uinninvalvojilta. Laudat ovat osa Terveenä työelämässä -hanketta.