Nyt pääsee tutustumaan Hämeen ruokatuotantoon – Taste of Häme -päivä tarjoaa mielenkiintoisia vierailukohteita

Avoimet maatilat – Taste of Häme -tapahtumapäivä järjestetään Hämeessä jo kuudetta kertaa. Vuosien saatossa tapahtuma on laajentunut Hämeenlinnan ympäristöstä koko Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen. Mukaan on tullut maatilojen lisäksi erilaisia lähiruokapuoteja, elintarvikeyrityksiä, marjatiloja ja pienpanimoita.

Tapahtuma sai alkunsa ihmisten suuresta kiinnostuksesta ruoan tuotantoa kohtaan.

– Harvalla ihmisellä on tänä päivänä kosketusta maatiloihin, joten halusimme avata tätä maailmaa kuluttajalle. Moni tuottaja kertoo mielellään toiminnastaan ja arjestaan, toiminnanjohtaja Päivi Rönni MTK Hämeestä kertoo.

Kaikkiaan tänä vuonna mukana on 53 kohdetta, joissa voi vierailla lauantaina 9.7. klo 11 - 16 välillä. Osa paikoista on auki pidempään ja osa vielä seuraavanakin päivänä. Tarkemmat tiedot paikoista ja vierailuajoista löytyvät netistä www.avoimetmaatilat.fi.

Hausjärvellä ja Lopella on tarjolla yhdeksän vierailukohdetta.

Pursilan tilalla Mommilassa (Pursilantie 70) viljellään härkäpapua, öljyhamppua, vehnää, mallasohraa, kauraa ja nurmea. Tilalla on myös karjaa, jonka tärkein tehtävä on maisemanhoidollinen.

Kävijät mahdollisesti näkevät myös tilan karjakoiran työssään.

Marja Oesch

– Karja lisää hyönteisten ja sitä kautta lintulajien määrää. Maaperän mikrobiologia paranee ja kasvien määrä runsastuu. Maaperä sitoo hiiltä paremmin. Laiduntava karja lisää luonnon monimuotoisuutta, mikä on itselleni se kaikista tärkein asia, maanviljelijä Marja Oesch kertoo.

Avoimet maatilat -tapahtumaan Oesch osallistuu ensimmäistä kertaa.

– On kiva päästä kertomaan tilan arjesta ja omista ajatuksista viljelyn suhteen. Kävijät pääsevät tutustumaan myös tilan lehmiin ja lampaisiin ja mahdollisesti näkevät tilan karjakoiran työssään.

Hausjärveltä mukana tapahtumassa on myös Jaakkolan tila (Karhinraitti 94), jossa voi tutustua tilan taidegalleriaan ja museoon. Myynnissä on taidekortteja, hunajatuotteita lähiseudulta sekä vintagevaatteita vintiltä.

Mommilan kyläpuoli (Kordelinintie 64, Hausjärvi) myy tuoreita leivonnaisia, jäätelöä ja virvokkeita sekä kaikkea mahdollista vanhaa tavaraa leluista, peltipurkkeihin, astioihin ja työkaluihin.

Lepolan talon (Kappalaisentie 49, Hausjärvi) kahvila-ravintola palvelee lauantaina ja sunnuntaina tarjoten tulijoille perinteisiä suomalaisia ja hämäläisiä makuja lähiruokaa suosien.

Lopen Kormussa sijaitseva Kampin tila (Koukkulantie 202) toimii heinänviljely- ja hevostilana. Tilalla tuotetaan myös lankoja tilan omien alpakoiden villasta. Lankojen lisäksi Lankapuodista voi ostaa vaikkapa alpakkasukkia ja hunajaa. Pihapiirissä tapaa vuohia, lampaita, poneja sekä komean Kalervo Kalkkunan rouvineen.

Syrjälän marjatilalla Lopen Topenolla (Rengontie 91) toimii Riihikahvila sekä pienimuotoinen kotieläinpiha. Tilapuodissa myydään muun muassa perunaa, sipulia ja herneitä. Paikalla on myös mahdollisuus mansikan itsepoimintaan. Tapahtumapäivänä esillä on uudempaa ja vanhempaa maatalouskalustoa ja ajoneuvoja klo 12 - 18.

Mikkolan tila Läyliäisissä (Läyliäistenraitti 984) tarjoaa laajan kattauksen lähiruokaa: marjoja, juureksia, lihaa, makkaraa. Tilalla voi tehdä ostoksia ja nauttia tilaleipomon herkuista.

Kahvila Perunakuopassa (Räyskäläntie 562) Räyskälässä pääsee nauttimaan perunavohveleita suolaisilla ja makeilla täytteillä. Myynnissä on myös varhaisperunaa, herneitä, sipulia, jauhoja ja säilykkeitä. Sunnuntaina on lähiruokabrunssi klo 11 - 15.

Valkosipulitila Solstrand Lopella on pientila, jossa tuotetaan valkosipulin lisäksi chiliä ja muita vihanneksia ja juureksia. Pihakatoksessa on pop up -ravintola. Paikalla esiintyy klo 14 yhtye Warren Woima. Auto kannattaa jättää Pilpalan Liitontalon pihaan (Rautakoskentie 2078), josta siirtyminen kävellen kohteeseen (350 metriä).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut