Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Promenadigallerian kesäkuun näyttelyt kunnioittavat luontoa – Teosten tausta kumpuaa satavuotiaista kasvioista ja mummolan muistoista

Promenadigalleriassa on nähtävillä seuraavien viikkojen ajan kasvi- ja metsäaiheista taidetta. Mervi Patala sai inspiraationsa Flora-näyttelyyn sata vuotta vanhasta kasviosta.

– Vanhan kasvion kasvit olivat hauraita käsitellä, osin rikkinäisiäkin.

Hän kertoo maalanneensa jokaisen kasvin sellaisena kuin se kasviosta löytyi. Jos kasvista puuttui osia tai se oli rikki, ei hän lähtenyt näitä virheitä maalauksissakaan korjaamaan.

– Halusin tuoda esille kasvien hauraan kauneuden ja menneen ajan tunnelman.

Teokset on maalattu vesiväreillä puuvillakankaalle.

– Käytin samaa tekniikkaa, jolla tein lopputyöni Turun taideakatemiassa. Se on miellyttävä tekniikka. Kangas tuo vesivärimaalauksiin pehmeyttä.

Kasvioiden kerääminen on sukupolvikokemus.

Patala haluaa kunnioittaa maalauksillaan kasvien lajituntemusta, joka avaa kokonaan uuden maailman. Yksi hänen omista henkilökohtaisista kasvisuosikeistaan on valkolehdokki.

– Sitä kasvoi mummolani lähellä. Se on siitä erikoinen, että se tuoksuu yöllä. Käyn edelleen silloin tällöin katsomassa, vieläkö sitä mummolani lähellä kasvaa. Ajan myötä luonto muuttuu ja kasvisto vaihtuu.

Patalan mukaan on ihastuttavaa, kuinka paljon nostalgisia muistoja ihmisiltä kasvioiden keräämiseen liittyy.

– Se on vahva sukupolvikokemus. Olisi kiva kerätä niitä tarinoita ja liittää osaksi näyttelyä. Saatan sen vielä tehdäkin, sillä aion jatkaa tämän aiheen parissa.

Marja Haapakankaan Puumuotokuvia-näyttelyn teokset ovat syntyneet pääosin sekatekniikalla, mutta mukana on myös videotaidetta. Haapakangas kertoo tehneensä puu- ja metsäaiheisia teoksia jo pidemmän aikaa.

– Rakastan metsiä. Asun vanhojen metsien keskellä Varsinais-Suomessa. Viime vuosina näitä metsiä on ruvettu hakkaamaan, joten olen kokenut myös menetyksiä.

Haapakangas haluaa tuoda taiteen keinoin esille metsien elämää ja kiertokulkua sekä yksittäisten puiden merkitystä. Hän käsittelee aiheita monelta eri kantilta: metsää menneiden aikojen myyttisenä paikkana, metsää eläinten ja hyönteisten asuinpaikkana, ihmisen suhdetta metsään, puuta raaka-aineena ja materiaalina.

– Olen kiinnostunut metsän ekologiasta ja biologiasta. Näyttelyä voisi kuvata myös taiteelliseksi tutkimukseksi metsistä.

Metsä näkyy kirjaimellisesti Haapakankaan teoksissa. Osa teoksista on maalattu puulevyille. Teoksissa on käytetty pienimuotoisesti metsästä ja hakkuualueilta kerättyä materiaalia.

– Piirrosjälki löytää neulaset, juurakot, rihmastot, siemenet, naavan, metsän pienet eläjät. Maalatessani minua kiinnostaa puiden struktuuri, metsän iho.

Haapakankaan teokset eivät ole selkeä kannanotto, vaan ne ovat syntyneet tunnepohjalta.

– Toivon, että näyttely laittaa ihmiset pohtimaan luonnon kiertokulkua.

Mervi Patalan Flora-näyttely ja Marja Haapakankaan Puumuotokuvia-näyttely ovat nähtävillä Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) 30.6. saakka.