"Vahva nainen ja aikaansa edellä" – Kirjailija Rosa Liksom tulee Anna Ahmatova- tilaisuuden puhujavieraaksi

Tutustuin Ahmatovan runouteen tarkemmin vasta kun sain kutsun Hyvinkäälle. Olin aiemmin pitänyt hänen tuotantoaan hiukan liian hienostuneena, sanoo kirjailija Rosa Liksom.

Varsinkin Ahmatovan elämänvaiheet herättävät Liksomissa monenlaisia mietteitä.

– Hän oli vahva nainen ja aikaansa edellä. Ahmatova oli aatelisperheestä ja varakas, etuoikeutettu siis, mutta kuvasi runoissaan Venäjän kansan kärsimyksiä.

Vuonna 1889 syntyneen Ahmatovan juuret ovat Ukrainassa lähellä Odessaa, mutta hän vietti suurimman osan elämäänsä Pietarissa ja kuului Neuvostoliiton aikana taiteilijaoppositioon.

Stalinin aikana Ahmatovaa kiellettiin kirjoittamasta ja julkaisemasta runojaan; hän oli ei-toivottu henkilö Neuvostoliitossa.

Hänen läheisensä joutuivat vankileirille.

Henkilöön suhtautumiseni on hiukan ambivalentti.

– Pidän Ahmatovan runoja hyvin mielenkiintoisina, vaikka henkilöön suhtautumiseni on hiukan ambivalentti.

Rosa Liksom tulee kertomaan suhteestaan runoilijaan ja hänen teoksiinsa Hyvinkään Suomi-Venäjä -seuran järjestämään perinteiseen Ahmatova-juhlaan lauantaina 11.6. kello 14.

Tilaisuus järjestetään Hyvinkään parantolan edustalla ja sinne on vapaa pääsy.

Sateen sattuessa on mahdollisuus mennä katoksen alle.

Ahmatova oleskeli syksyllä 1915 Hyvinkään parantolan eli sanatoriumin hoidoissa, ja hänen nimellään kulkevia juhlia on järjestetty jo monia kertoja.

Edellisinä vuosina juhlapuhujina ovat olleet muun muassa runoilija Marja-Leena Mikkola, kirjailijat Jukka Mallinen ja Juha Hurme sekä Ahmatovan tuotannon suomentaja Anneli Heliö.

Rosa Liksom on koulutukseltaan antropologi ja hän on opiskellut muun muassa Moskovan yliopistossa. Esikoisteos Yhden yön pysäkki ilmestyi 1985.

Liksom sai Finlandia-palkinnon 2011 teoksestaan Hytti nro 6. Teoksesta tehty filmi on saavuttanut kansainvälistä menestystä.

– Ohjaaja Juho Kuosmanen teki kirjasta hienon leffan, kirjailija sanoo.

Liksom on itse viime aikoina miettinyt Suomen ja Venäjän suhdetta kulttuurinäkökulmasta.

Venäläisellä kulttuurilla on pitkät juuret. Liksom ihmetteleekin, millaisen hinnan venäläiset joutuvat sodasta maksamaan ja miten kauan.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut