Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Läsnä on koko tunteiden kirjo, kun kyläläiset eivät osaa pitää salaisuuksiaan – Rautatiemuseolla kesäkuussa Reino Helismaan musiikilla höystettyä kesäteatteria

Teatteri Mansikkapaikka ja Kide-kuoro ovat lyöneet hynttyyt yhteen järjestääkseen kaupunkilaisille viihdyttävän ja leppoisan kesäteatterielämyksen. Yhteistyö sai alkunsa, kun Kide-kuoron taiteellinen johtaja Pertti Utriainen ja Teatteri Mansikkapaikan voimahahmo ja perustajajäsen Arto Vedenpää törmäsivät toisiinsa liikennevaloissa Joutsenen ja Martinan välissä.

– Totesimme, että olisi kiva tehdä jotain yhdessä. Musiikkiteatteriahan siitä syntyi, miehet kertovat.

Esityspaikkana on Suomen Rautatiemuseon idyllinen pihapiiri. Hyvinkään kaupungin ja Suomen Rautatiemuseon tuella Rautatiemuseon puistoon on toteutettu tänä kesänä kesäesitysten tapahtumapaikka, jossa eri teatterit ja esittävät tapahtumat pääsevät esille tulevina vuosina. Paikalta löytyy myös väliaikakahvio.

Teatteri Mansikkapaikan ja Kide-kuoron D-duuri – rakkautta Repen tahtiin kertoo pienen Mikkolan kylän tapahtumista. Kesä alkaa ja tukkimiehet palaavat kylälle.

Siinä lempi ja kohtaamiset leiskahtavat.

Pilvi Kallio-Meriläinen

– Siinä lempi ja kohtaamiset leiskahtavat, näytelmän ohjaaja Pilvi Kallio-Meriläinen kuvailee.

Reino Helismaan sävelin etenevässä tarinassa odotetaan, toivotaan, rakastutaan ja vihataan. Läsnä on koko tunteiden kirjo, kun kyläläiset eivät osaa pitää salaisuuksiaan. Käsikirjoitus pohjautuu Pertti Utriaisen aikoinaan Jyväskylän Tapiola-kuoron kanssa tekemään esitykseen, jossa tarina esitettiin kertojan johdolla. Kallio-Meriläisen mukaan teksti on valtavan hauska.

– Emme tiedä tarinan alkuperäistä kirjoittajaa. Se on kirjoitettu räiskien. Siinä on elämää ja tuoreutta.

Teatteri Mansikkapaikan väki vei harjoituksissaan alkuperäistä tarinaa eteenpäin, ja syvensi henkilöhahmoja. Teatteri teki käsikirjoituksen, jota nyt nähtävä esitys noudattelee. Lavalla on lähes 30 esiintyjää, joten mukana on runsaasti laulua, liikettä, elämää ja ihania pukuja.

Mukana on Reino Helismaan tunnetuimpia kappaleita, kuten Päivänsäde ja menninkäinen, Me tulemme taas ja Rakovalkealla.

– Yleisökin voi halutessaan osallistua lauluun, Utriainen vinkkaa.

Säestyksestä vastaa harmonikansoittaja Jere Kontiainen, joten suomalaista kesätunnelmaa riittää. Repeä näyttelevän Arto Vedenpään mukaan parasta on ollut spontaanius, jolla näytelmä syntyi.

– Tämä on hieno kyläyhteisön ja yhteisöllisyyden kuvaus.

D-duuri - rakkautta Repe Helismaan tahtiin esitetään Suomen Rautatiemuseon puistossa (Hyvinkäänkatu 9, Hyvinkää) la 4.6. klo 17 (ensi-ilta), su 5.6. klo 19, ke 8.6. klo 18, pe 10.6. klo 18, la 11.6. klo 18, ke 15.6. klo 18, pe 17.6. klo 18, ke 22.6. klo 18, ke 29.6. klo 18 ja pe 1.7. klo 18. Lisää tietoa www.facebook.com/teatterimansikkapaikka/.ahtavat.