Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi omistaja tekee Riihimäen vanhasta lasitehtaasta luovan alan keskusta – Visiona myös hotelli, teatteri ja panimoravintola

Pitkään tyhjillään olleet Riihimäen entisen lasitehtaan rakennukset ovat saamassa uutta käyttöä.

Konttori sekä tehtaan tuotanto- ja varastorakennukset siirtyivät lokakuussa hyvinkääläiselle Kallioinen Yhtiöt Oy:lle, ja uusi omistaja aloitti vuodenvaihteessa niiden kunnostustyöt.

Yhtiöllä on kiinteistöpäällikkö Juha Vihavaisen mukaan 4–5 visiota siitä, mitä tehdasalueella voi olla vaikkapa viiden vuoden kuluttua.

– Varasto- ja logistiikkatilat pysyvät nykyisessä käytössä, mutta konttorirakennus voi jatkossa olla vaikkapa jonkin ICT-alan pääkonttori, Vihavainen sanoo.

– Tai sitten siellä voi olla useamman toimijan toimistot.

Rakennuksia on kaikkiaan 10, ja tiloissa toimii tällä hetkellä 15–16 vuokralaista. Osa tiloista on tuotantokäytössä, osa vuokravarastoina.

Konttorirakennus on mahdollista myös muuntaa hotelliksi.

Vihavainen arvioi, että pelkästään Suomen lasimuseo houkuttelisi yöpyjiä, jos tarjolla olisi boutique-tyyppinen majoitus tehdasmiljöön keskellä.

Konttori on suojeltu eikä sen ulkoasua saa muuttaa.

– Julkisivun komeat köynnökset joudutaan kuitenkin poistamaan, koska niiden juuret tunkeutuvat perustuksiin, Vihavainen mainitsee.

Aiempi omistaja on teettänyt alueelle hankesuunnitelman Hämeen ammattikorkeakoulussa. Se on Vihavaisen mukaan tarkoitus päivittää vuoden kuluessa.

Vihavainen toteaa, ettei omistaja hankkinut 5,5 hehtaarin aluetta maan takia vaan historian ja rakennusten takia.

– Paikalla on samantapaista potentiaalia kuin Hyvinkään Villatehtaalla tai Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Yksi kehityssuunta on Vihavaisen mukaan luovan alan keskus. Yhtiö jatkaa kulttuuri edellä sillä aikaa kun muita visioita tutkitaan.

Tuotantotiloissa toimii nyt kaksi lasistudiota, puuseppä ja keramiikkataiteilija. Tämäntyyppiseen toimintaan on heti tarjolla käyttövalmista tilaa.

Yhtiön ideana on Vihavaisen mukaan kunnostaa tiloja sitä mukaa kun niille on käyttäjä tiedossa. Remontoitavaa alaa on 20 000 neliömetriä eikä kaikkea voi tehdä kerralla.

Ars Häme on aiemmin pitänyt tehtaan suojissa kesänäyttelyitä ja ne on tarkoitus palauttaa. Tänä vuonna on jo tulossa toisen toimijan tuottama taidenäyttely Berliinistä.

Tämä näyttelytila olisi Vihavaisen mukaan kuin luotu panimoravintolalle. Muualta tuotantotiloista löytyy paikka vaikkapa teatterille ja lavastevarastolle.

Yhtiö on tehnyt Riihimäen kanssa vuokrasopimuksen ja esisopimuksen maakaupasta alueen osasta, joka on kaupungin omistuksessa, mutta jolla olevat rakennukset kuuluvat tehtaaseen.

Elinvoimalautakunta hyväksyi sopimukset toissa viikolla. Kauppa toteutuu, kun alueen asemakaavan muutos on valmistunut ja hyväksytty. Kaavalla on tarkoitus muuttaa alue elinkeinotontiksi.

Naapurissa on alue, jolle on ollut määrä nousta yhdeksän puukerrostaloa.

Kerrostaloja suunnitelleen yhtiön konkurssin jälkeen hanke ei ole edennyt. Aamuposti uutisoi rakentamissuunnitelmista 2019. Ensimmäisten talojen oli määrä valmistua samana vuonna.

Riihimäen ainutlaatuinen puukerrostaloalue alkaa rakentua jo keväällä – luvassa yhteisöllisyyttä ja ekologisia ratkaisuja

Riihimäellä suuret odotukset puukerrostaloalueen vetovoimasta

Kaatuuko Lasin puukerrostalohanke Riihimäellä? Poliisille tutkintapyyntö rakennuttajayhtiön rahoituskuvioista