Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulman vaihtaminen voi muuttaa huonot odotukset hyviksi – kesään ja lomaan kohdistuu usein kohtuuttomia paineita

– Ajatus on nurinkurinen, jos odottaa lomaa ja rentoutumista liikaa. Ihminen ei voi painaa päästään nappia, jolla saisi työkiireet nollattua hetkessä, sanoo psykoterapeutti Sari Luoma.

Hänellä on asiakkaita on nyt ympäri eteläistä Suomea. Hämeenlinnan livetapaamisten lisäksi hän hoitaa asiakkaita videovälitteisesti.

Luoma ei pidä nollaaminen-sanasta ollenkaan.

Joka päivä pitäisi löytyä hetki, jolloin ihminen kohtaa itsensä ja miettii hetken, mihin hän on matkalla, mitä hän oikeasti haluaa. Silloin 11 kuukauden työputken jälkeinen loma ei tule yllätyksenä eikä siihen kohdistu liian suuria odotuksia.

– Jos elän muun osan vuotta kiireisenä ja stressaantuneena ja odotan ”oikeaa elämää” kuukaudeksi, miten paljon minulla loppujen lopuksi on elämää?

Luoma rohkaisee ihmisiä näkökulman vaihtamiseen. Aina on mahdollista etsiä asia, joka auttaa eteenpäin.

Pienet myönnytykset ovat tarpeen.

– Kannattaa miettiä, millainen oli tilanne, jossa tunsin selviäväni, jossa koin itseni vahvaksi, miltä minusta silloin tuntui. Millaisten ihmisten seurassa koin olevani turvassa ja matkalla kohti tulevaa? Milloin ja missä paikassa tunsin oloni syvästi rentoutuneeksi?

– Joillekin se paikka voi olla metsässä, joillain kotisohvalla ilman mitään velvoitteita.

Sari Luoma sanoo esimerkkinä, että hänelle itselleen taivaan ja pilvien katsominen tuo rentoutuneen olon.

Jokainen voi itse miettiä, mikä on se lähes hypnoottinen tila, jossa paineet unohtuvat.

– Jos odottaa huonoa kesää, se voi toteutua. Jos asennoituu niin, että juhannuksesta taas päivät lyhenevät ja kesä oli siinä, se toteutuu, totta kai. Mutta syksystäkin voi etsiä hyvät hetket: kynttilät, tuuliset päivät, kauniit värit.

– Vuodenajat ovat mahtavia. Riippuu paljon siitä, mitä tarinaa itsellesi kerrot. Hihkutko ilosta, että ”talvi on taas” tai manailetko liukkaita kelejä ja lumikasoja?

Näkökulman valinta ratkaisee hyvinvointisi.

Psykoterapeutti Sari Luoma haastaa ihmisiä ottamaan vastuun omista valinnoistaan.

On ihan oma valinta, jos ryhtyy uhriksi ja syyttää olosuhteita tai läheisiä ihmisiä omasta pahasta olosta.

– Jos kesätoiveet perheessä menevät pahasta ristikkäin, kannattaa yrittää neuvotella. Pienet myönnytykset ovat tarpeen eri mielipiteiden välillä. Ehkä viikko Espanjassa, toinen viikko mökillä.

Ennen kaikkea Luoma suosittelee kaikkien ” nyt pitää tehdä”- listojen repimistä. Siivoamista kaipaavat varastot ovat paikoillaan loman jälkeenkin.

– Tänä kesänä kannattaa lähteä hakemaan elämyksiä, joihin ei ole muka ennen ollut aikaa. Omista toiveista voi vihdoin tehdä totta.