Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Lopen Poronpolku on maastopyöräilijöiden top-listan kärkipäässä kesällä 2022 – kyliin pääsee sujuvasti myös maanteitä pitkin

Korona-aika lisäsi luonnossa liikkumista. Matkustaa ei voinut ja kuntosalit olivat suljettuina, mutta ulkoilmassa liikkumisessa oli vähän rajoituksia. Maastopyöräily on useiden vuosien ajan kasvattanut suosiotaan luonnossa liikkumisen muotona.

Lopella on paljon maastopyöräilyyn sopivia reittejä. Parasta niissä on se, että tarjolla on eritasoisia reittejä. Yhtenäisiä reittejä on 5–80 kilometriä ja ne löytyvät eri reittisovelluksista.

Poronpolku-reitti on erittäin suosittu ja se sijaitsee Hämeen järviylängöllä. Reitti sai alkunsa Poronpolku-tapahtumasta, jota on järjestetty 1960-luvulta lähtien. 30 kilometriä pitkä rengasreitti on merkattu maastoon erittäin hyvin.

Reitin kaikkia osuuksia ei tosin voi ajaa rengasreittinä Poronpolkutapahtuman ulkopuolella, koska reitti sisältää järven ylittämisen Pikku-Puneliajärvellä. Reitin voi kuitenkin pyöräillä rengasreittinä, kun ajaa osan reitin osuuksista meno-paluuna.

Poronpolusta voi ajaa myös lyhyempiä osuuksia ja ne on myös merkattu hyvin maastoon.

Reitti kulkee monipuolisessa maastossa, joka on pääosin kangasmetsää. Reitin haasteet tulevat jyrkistä harjunousuista, joista osa on hyvin vaikeita päästä ajamalla ylös. Harjuilta aukeavat hämäläiset maastot ja maisemat ovat näkemisen arvoisia. Harjujen lisäksi reitin varrella on paljon järviä, joiden rannoilla on laavuja ja turvalliseen tulentekoon rakennettuja paikkoja.

Vaikka jokamiehen oikeuksilla voi maastossa vapaasti pyöräillä, on noudatettava maastopyöräilyn etikettiä.

Jos maastopyöräily ei kiinnosta, niin Lopen kylissä on mahdollista vierailla myös maanteitä pitkin. Reitit tarjoavat mahdollisuuden nauttia maisemista kuin maastoreitit. Hyvin suunnitellulla reitillä Lopen kylät tarjoavat paljon muutakin nähtävää ja reiteillä on mahdollisuus pitää ruoka-, virkistys- ja huoltotaukoja paikallisten palvelujen äärellä.

Lopen kunta satsaa pyöräilyn kehittämiseen ja sillä on meneillään hanke, jossa laaditaan ohjelma kävely- ja pyöräliikenteen edistämiseksi. Hanke alkoi asukaskyselyllä 19.4.–3.5. välisenä aikana. Kyselyllä selvitettiin kuntalaisten liikkumistottumuksia, tyytyväisyyttä nykyisiin kävely- ja pyöräilyolosuhteisiin. Kyselyn vastaukset ja kehittämisideat ovat avainasemassa, kun kävely- ja pyöräliikenteen edistämisohjelmaa laaditaan.