Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lopen lentokentälle nousee kesällä keskisuuri kaupunki – jopa 12 000 osallistujan suviseuratalkoot ovat jo hyvässä vauhdissa Räyskälässä

Heinäkuun alussa Lopella pidettävien Suviseurojen valmistelutyöt alkavat näkyä Räyskälän maisemissa. Talkoita varten on tuotu paljon rakennustarvikkeita, pystytetty telttoja ja järjestetty pysäköintialueita talkoolaisten autoille.

Siinä missä muissa tapahtumissa puhutaan talkooinnon vähenemisestä, järjestetään vanhoillislestadiolaisten vuosittainen kesäjuhla, Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, juuri talkoovoimin.

1.–4.7. pidettävistä Suviseuroista on tulossa myös yksi Aamupostin alueen suurimmista kesäisistä tapahtumista vuonna 2022, ellei jopa suurin.

Lopen Suviseurat ovat kolmeen vuoteen ensimmäiset kenttätapahtumana pidetyt. Kaksi aikaisempaa vuotta jouduttiin tapahtuma toteuttamaan internetin ja muiden sähköisten tiedotusvälineiden välityksellä.

Lopen Räyskälä oli Suviseurojen tapahtumapaikkana myös vuonna 2012. Jatkossa tapahtuma tulee Lopelle useammin, kun Suomen Rauhanyhdistysten Keskusliitto pyörittää Suviseuroja hyviksi katsotuilla lentokenttäalueilla.

Ensi vuonna tapahtuma järjestetään Kauhavan lentokentällä.

Kenttätalkoot käynnistyivät jo vapunaattona. Pitkä valmistelu on tarpeen, sillä Suviseuroihin odotetaan saapuvan noin 76 000 seuravierasta.

Saapujien määrää on kartoitettu kyselyllä, johon saatiin 12 000 vastausta. Seurakenttä avataan seuravieraille 29.6. kello 9.

Yhteensä seura-aluetta on 185 hehtaaria. Sitä on nyt noin 46 hehtaaria enemmän kuin vuoden 2012 Suviseuroissa Räyskälässä.

Päävastuun vuoden 2022 järjestelyistä kantaa Vantaan Rauhanyhdistys. Järjestelyvastuussa ovat lisäksi Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Hämeenlinnan, Lohjan ja Nurmijärven rauhanyhdistykset.

Suviseurojen ohjelma koostuu seurapuheista, virsistä ja lauluista. Tänä vuonna Yle välittää sunnuntain jumalanpalveluksen suorana lähetyksenä seurateltasta TV 1:n kautta.

Lisäksi jumalanpalveluksia on 14:ssä lähialueen kirkossa, kaksi ruotsinkielisenä. Jo ennen suviseuratapahtumaa järjestetään kaksi yhteislaulutilaisuutta. Niistä toinen pidetään Lopen kirkossa 10.6. kello 18.

Suurien yleisötapahtumien järjestäjät ovat usein kateellisena katselleet suviseurojen järjestelyjen mutkattomuutta. Mukana rauhanyhdistyksissä on paljon eri alojen ammatti-ihmisiä huolehtimassa ruokahuollosta, liikenteen ohjaamisesta, turvallisuudesta ja majoituksesta.

Moni suviseuravieras on löytänyt majoituksen Lopelta, mutta moni tulee edelleen perheineen matkailuvaunun tai -auton kera. Vaunut sijoitetaan kenttäalueelle, jossa ilmasta näkee valtavan leirintäalueen.

Tärkeä osa suviseurajärjestelyä on terveydenhuolto. Sitä varten on vuokrattu lentokeskuksen päärakennuksesta ravintolatila klinikkakäyttöön.

Suviseuravieraiden tarpeista huolehditaan monien eri palveluiden avulla. Seurakentältä löytyvät muun muassa ravintolapalvelut, iso päivittäistavaramyymälä sekä majoituspalvelu.

Suviseurat näkyvät myös Lopen palvelujen käytössä. Lopen Yrittäjien puheenjohtaja Jarmo Laukkanen kertoo, että vaikka Suviseurat organisaationa on hyvin pitkälle omatoiminen palvelujen järjestämisessä, niin vieraat tarvitsevat varmasti myös palveluja Lopella.

– Toivotaan tietysti, että seuravieraat käyttäisivät Lopen kauppojen ja huoltoasemien palveluja. Suviseuroihin tarvitaan myös yksityisten vuokraamia majoitustiloja seuravieraiden käyttöön.

Lähteet: Suviseurojen nettisivut, Räyskälän Ilmailukeskuksen tiedote