Minne häipyivät suositut ulkokuntosalilaitteet Riihimäeltä? Ei hätää, sanoo Markus Rantsi, kesän jälkeen ne palaavat lainareissuilta taas kotiin

Riihimäkeläiset pääsivät keväällä hetken kuntoilemaan komeilla ulkokuntosalilaitteilla, mutta kesäksi laitteet ovat jatkaneet matkaa muille paikkakunnille. Ilouutinen on, että syksyllä ne palaavat Riihimäelle.

Keväällä riihimäkeläiset saivat esimakua. Kesällä he joutuvat etsimään korviketta, mutta syksyllä kaupunkilaiset pääsevät herkuttelemaan vaikka loppuiäkseen. Jaa, että millä? No, ulkokuntosalilaitteilla tietenkin.

– Hankintapäätös on nyt lainvoimainen, Riihimäen kaupungin vs. liikunta- ja hyvinvointipäällikkö Markus Rant­si kertoo.

Keväällä reilun kuukauden ajan Riihimäen Urheilupuiston pallokentän reunalla testikäytössä olleet ulkokuntosalilaitteet palaavat Urheilupuistoon kuntoportaiden viereen syksyllä.

– Siinä mahdollistuu kuntoportaiden käyttö osana harjoittelua. Pystyy monipuolisesti tekemään sekä aerobista että anaerobista treeniä, Rantsi perustelee laitteiden sijoituspaikkaa.

Käyttöön tulevat laitteet ovat jalkakyykky, vaakasoutu, ylävetolaite, penkkipunnerrus, vinopenkkipunnerrus, etupunnerrus sekä yhdistetty selänojennus, dippi ja vatsapenkki. Lisäksi tulevat voimaköysi, leuanvetotanko ja kaksi hyppylaatikkoa. Testikäytössä olleiden laitteiden hankkiminen maksaa kaupungille reilut 40 000 euroa. Uusien vastaavien hinta olisi kuitenkin ollut merkittävästi suurempi.

– Ulkokuntolaitteet ovat tarkoitettu kaupunkilaisten maksuttomaan käyttöön omaehtoisen liikkumisen, terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi, kaupungin liikunta- ja hyvinvointipäällikkö toteaa viranhaltijapäätöksessä.

Laitteet ovat varmasti pitkäikäinen ja hyvä investointi Riihimäelle.

Liikunta- ja hyvinvointi-päällikkö Markus Rantsi

Ulkokuntosalilaitteet tulivat keväällä Riihimäellä viideksi viikoksi osana laitevalmistaja Omnigym Oy:n tekemää tutkimusta. Tutkimuksessa selvitetään laitteiden käyttäjien tyytyväisyyttä ja kerätään tietoa käyttäjämääristä eri kokoisilla paikkakunnilla Suomessa ja Euroopassa.

Riihimäen vs. liikunta- ja hyvinvointipäälliköllä ei vielä ole käytössään tutkimustietoa ulkokuntosalilaitteisiin ja niiden käyttöön liittyen, mutta eri kanavista hänelle kantautunut palaute kaupunkilaisilta on ollut pelkästään positiivista.

– Kovasti keväällä toivottiin, että sellaiset saataisiin Riihimäellä pysyvästi.

– Usealta ammattilaiselta tuli palautetta, että ne ovat anatomisesti hyvin toimivat laitteet. Ja itsekin, mitä olin niihin aikaisemmin tutustunut, huomasin liikeradat tosi toimiviksi, Rantsi kehuu.

– Laitteet ovat varmasti pitkäikäinen ja hyvä investointi Riihimäelle.

Kesän kaupunkilaiset joutuivat kuitenkin malttamaan ja liikkumaan muulla tavoin. Liikunta- ja hyvinvointipäällikön oma kesäinen suosikkilaji on pyöräily. Kaupunkilaisia hän kannustaa hyödyntämään Peltosaaren yleisurheilukentän tarjoamia mahdollisuuksia.

– Siellä on myös laitteita, joissa voi tehdä kuntosalitreenin oman kehon painolla.

– Ja tietysti toivomme sankoin joukoin maauimalaan asiakkaita. Sinne on hyvä mennä päivää ja aikaa viettämään ja siinä ohessa uimaan ja vesijuoksemaan.

Riihimäen Urheilutalon kulmille, ns. latupuistoon on rakentumassa kaksi uutta padelkenttää. Kyseessä on yksityinen hanke, joten kaupungin liikunta- ja hyvinvointipäällikkö ei osaa kertoa siitä sen enempää.

– Tenniskenttiä kaupungilla on viisi, Rantsi mainostaa.

– Kolme Novotan-pintaista kenttää, joihin varaukset hoidetaan perinteisesti kentällä olevaan listaan. Niiden lisäksi Urheilupuistossa on kaksi massakenttää, joiden vuorot menevät Riihimäen Verkkopalloseuran kautta [rivs.fi]. Nämä ovat siis myös kaupungin kenttiä, mutta vuokrattu aina kauden ajaksi seuralle, joka hoitaa myös niiden kauden aikaisen ylläpidon.

Maksuttomat, kaupungin hoitamat Novotan-pintaiset kentät ovat Pohjolankadun varressa, yleisurheilukentän takana.

Riihimäen ulkokuntosalit

Varsinaisia ulkokuntosaleja ei Riihimäellä toistaiseksi ole, mutta useammassa paikassa on ulkoliikuntavälineitä, joissa voi tehdä voimaharjoitteita oman kehon painolla.

Näillä paikoilla on mm. rekkejä, vasta- ja selkäpenkkejä sekä tika- tai puolapuita roikkumiseen.

Ulkoliikuntavälineitä löytyy Urheilupuiston kuntoradan tenniskenttien puoleiselta lenkiltä, Vahteriston ulkoilulenkin parkkipaikan alueelta, Peltosaaren yleisurheilukentän läheisyydestä, Varuskunnan kuntoiluradan varrelta sekä Riuttan perheliikuntakeskuksen alueelta.

Joitakin kehon omalla painoilla toimivia laitteita on myös Suokylän senioripuistossa ja Inkilänhovin pihassa. Nämä ovat tarkoitettu enemmänkin seniorien liikunnan ylläpitämiseen ja -tukemiseen. Laitteilla voi tehdä tasapainoharjoituksia, vatsalihaksia yms.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut