Ex-Hanoi Rocks Jan Stenfors julkaisee uutta musiikkia 26 vuoden tauon jälkeen – ”Tuli ajatus, että eiköhän me tehdä ihan perhebändi"

Levy ilmestyy kesäkuun 10. päivä ja julkaisukonsertti pidetään päivää myöhemmin Kuudennella Linjalla Helsingin Kalliossa.

Nimi Jan Stenfors ei välttämättä sano suurelle yleisölle mitään. Taiteilijanimi Nasty Suicide saattaa sitä vastoin saattaa kuulostaa tutummalta. Nasty Suicide vaikutti 80-luvun kansainvälisesti menestyneimmässä suomalaisessa yhtyeessä Hanoi Rocksissa.

Bändin vuonna 1979 alkanut ura päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen kesällä 1985. Yhtyeellä oli selkeä vaikutus glam rockin kehitykseen ja muun muassa Guns N’Roses on maininnut bändin esikuvakseen. Kysyttäessä miten Jan Stenfors muistelee yhtyeen menestysvuosia, vastaa hän vaatimattomasti.

– Siitä on aika pitkä aika. Se oli -85, kun se homma loppui. Ne oli semmoisia nuoruusvuosia. Millaista se nyt on, muistella omia nuoruusvuosia, Stenfors hymähtää.

Onko vanha taitelijanimi sinulle etu vai painolasti?

– Ei se nyt varmaankaan painolasti ole, mutta en mä sitä jaksa hirveästi käyttää. Multa on kysytty, mitä nimi minulle merkitsee. Se oli artistinimi mitä käytin Hanoissa – kaikki muu mitä mä teen ei sitä mielestäni vaadi. Ei minua sinänsä häiritse, jos sitä halutaan jossain käyttää, toteaa Stenfors.

Kesäkuun 10. päivä Rolling Records julkaisee Family Album nimellä kulkevan pitkäsoiton mikä samalla päättää Stenforsin 26 vuoden levytystauon. Stenforsin sooloalbumi Vinegar Blood julkaistiin 1996 Spinefarm Recordsin toimesta. Mainittuani levytystauon pituuden Stenfors mutustelee hetken lukemaa ja tarkistuslaskun jälkeen päädymme samaan lopputulokseen.

– Idea oli tuolloin tehdä vain yksi levy ja sitten katsoa mitä mä teen elämäni kanssa. En ollut yhtään ajatellut kuinka pitkä tauko olisi. Jossain vaiheessa minulle tuli perhettä ja asiat piti saada stabiilimmalle pohjalle, Stenfors perustelee.

Stabiiliudesta puhuttaessa Hanoi Rocksin muusikot tulivat tunnetuksi myös vauhdikkaasta elämäntyylistään. Juhlavuodet ovat nyt taakse jäänyttä aikaa.

– Hanoi Rocksin jälkeen perustin Cheap and Nasty nimisen kokoonpanon. Olin tuolloin Los Angelesissa, ja koko kaupunki oli täynnä kaikennäköisiä artisteja ja ihmisillä oli enemmän tai vähemmän ongelmia päihteiden kanssa. Siellä oli myös ryhmiä, jotka kokoontuivat ajatuksena päästä näistä jutuista eroon. Siellä mä oikeastaan huomasin, että näinkin voisi tehdä ja hyppäsin mukaan siihen kelkkaan. Se oli nastaa aikaa. Olin absolutistina kahdeksan kuukautta. Ei se pitkältä ajalta kuulosta, mutta oli se sitä mulle! Cheap and Nastyn rundilla oli täysin selvin päin, kun muut elivät sitä samaa rataa kuin ennenkin. Siinä oli omat haasteensa, mutta se oli tosi opettavaista.

90-luvun alkuun sijoittuneen päihteettömän kauden jälkeen Stenfors sanoo, että hänen alkoholin käyttönsä on nykyään ”tämmöistä normaalia suomalaisen miehen meininkiä”.

– Ei se ole sillä tavalla jäänyt päälle, eikä minua sen jälkeen ole kiinnostaneet mitkään kovemmat päihteet, Stenfors lisää.

Kesäkuussa ilmestyvä Family Album on nimensä mukaisesti perheen kesken tehty levytys. Vuoden 1996 soololevyllä oli mukana jo rumpaliveli Frej Stenfors. Yhtyeen lopullinen kokoonpano muotoutui vasta levytysvaiheessa.

– Varmaan siitä soolosta jäi jonkinlainen kipinä päälle, Stenfors miettii. Himassa tuli soiteltua vaimon kanssa sekä jammailtua veljien ja veljenpojan kanssa. Pikkuhiljaa kasvoi ajatus, että voisiko perhebändi olla sellainen mikä minua kiinnostaisi tehdä.

Levyn materiaali on syntynyt pitkän aikavälin aikana. Pääosa kappaleista on veljesten Nisse, Frej ja Jan Stenforsin kynästä lähtöisin. Family Albumilla kuullaan myös veljesten isää Harry Stenforsia.

– Faija laulaa 1920-luvulta peräisin olevana kappaleen Sweet Sue aika traditionaalisella tyylillä. Se antaa vähän perspektiiviä miten juurikkaasta ja pitkästä projektista tässä on kysymys, Stenfors summaa.

Viime vuoden lopulla uutisoitiin Stenforsin saamista syöpähoidoista. Diagnoosi tuli vuosi sitten toukokuussa samaan aikaan Family Albumin työstön kanssa. Mikä on syöpähoitojen tämän hetkinen tilanne?

– Tietty pohjahoito on koko ajan päällä ja takanapäin on pari rankempaa hoitoa: sytostaatti ja sädehoito. Seurataan nyt mitä tapahtuu, mutta ensin olisi elämää elettävänä.

Levy ilmestyy kesäkuun 10. päivä ja julkaisukonsertti pidetään päivää myöhemmin Kuudennella Linjalla Helsingin Kalliossa. Family Album on lisensoitu myös Englantiin, Eurooppaan ja Japaniin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut