Ukrainan sota on lisännyt ihmisten kiinnostusta SPR:n toimintaan – Hyvinkäällä on huutava pula ystävätoimijoista

Jonossa on monta ystävää odottavaa.

Punainen Risti on monelle tuttu auttajana kansainvälisissä kriiseissä, mutta paikallisyhdistysten toiminnasta ei julkisuudessa puhuta paljoakaan. Kuitenkin kaikki auttaminen ja siihen tarvittava rahallinen ja aineellinen tuki lähtee paikallisyhdistysten vapaaehtoisten työstä.

Punaisen Ristin Hyvinkään naisjaosto aloitti vuonna 1947 hoitaen ensin verenluovutusta ja sodanjälkeisen ajan muita avustustehtäviä. Varsinainen paikallisosasto perustettiin 1953.

Hyvinkään osastossa on tällä hetkellä jäseniä 334. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen uusia jäseniä on liittynyt 30. Ukrainalaisten pakolaisten auttaminen on kovasti kiinnostanut hyvinkääläisiä.

– Paikallisosastolla on tärkeä rooli ukrainalaisten kotouttamisessa. Olemme keränneet ukrainalaisten avuksi maalis- huhtikuussa 17 000 euroa, kertoo kotoutumisen tukitoiminnan koordinaattori Kirsi Kataja.

Hän muistelee, että vastaavaa huolta ja välittämistä oli Kosovon kriisin aikana. Nyt, samoin kuin silloin, sotaa käydään Euroopassa.

Hyvinkään osaston puheenjohtaja Kaisa Selkämaa esittelee Pohjoisella Puistokadulla sijaitseviin SPR:n tiloihin koottuja hygienia- ja kuivaelintarvikkeita, jotka pian lähtevät jakeluun.

Lapset saavat tuoda Nallesairaalan vastaanotolle sairastuneita pehmoleluja.

Hyvinkäällä on tällä hetkellä jo noin 200 ukrainalaista; osa asuu Jussilankadun vastaanottotiloissa, osa kotimajoituksissa. Vastaanottotoimisto on Salonkadulla, ja sieltä tulijat saavat neuvoja ja opastusta kotoutumiseen liittyvissä asioissa.

– Käymme pakolaisten kanssa kaupoissa ja vaikkapa kirjastossa ja kerromme, millaisia sääntöjä kerrostaloasumisessa on. Autamme heitä tavallisen arjen alkuun, Kataja kertoo.

Ukrainalaisten kanssa on jo tehty retki Sveitsin ulkoilupolulle. Kun Sääksin leirikeskus aukeaa, tulossa on saunailta.

Ulla-Maija Marjamäki osaston ystävätoiminnan tiimistä kertoo liittyneensä SPR:n jäseneksi, kun tajusi vanhusten yksinäisyyden. Hän kertoo, että tiimissä on 40 aktiivia, jotka käyvät vanhusten luona kodeissa ja hoivakodeissa, käyvät heidän kanssaan kävelyllä tai asioimassa. Parit päättävät, miten usein he tapaavat ja mitä tapaamiskerroilla tekevät.

– Korona-aikana yhteydenpito tapahtui puhelimitse, sillä kaikkiin hoivakoteihin ei päässyt käymään eikä kotona asuvien luona käyty.

Ystävätoimintaan haluavalle annetaan kolmen tunnin koulutus ja tiimituki. Erityistaitoja ei tarvita, vain rohkeutta lähestyä tavallisen ihmisen taidoin ja toimia kanssakulkijana.

Marjamäen mukaan ystävätoimijoista on huutava pula, jonossa on monia ystävää odottavia.

Vapaaehtoisia SPR:n jäseniä on mukana ensihuoltoryhmässä, joka auttaa kadonneiden henkilöiden etsinnässä. Ensiapuryhmää ei tällä hetkellä ole, mutta syksyllä koulutus taas alkaa.

Lapsille suunnattu Nallesairaala on myös vapaaehtoisten vetämä toimintamuoto. Lapset saavat tuoda vastaanotolle sairastuneita pehmoleluja, jotka laitetaan kuntoon. Nallen paraneminen voi auttaa lasta voittamaan pelkonsa sairaalaa tai lääkäreitä kohtaan.

– Vaikka itsellä ei olisi aikaa tehdä vapaaehtoistyötä, SPR:n toimintaa voi tukea maksamalla jäsenmaksun, joka on 20 euroa vuodessa, Selkämaa sanoo.

Puolet jäsenmaksusta jää paikallisosaston toimintaan, toinen puoli käytetään vapaaehtoisten kouluttamiseen ja toiminnan kehittämiseen.

Tiet auttamiseen

Lisätietoa osoitteessa: https://oma.punainenristi.fi.

Ystävätoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen: spr.hyvinkaa.ystavat@gmail.com.

Päivystyspuhelin maanantaisin 045 104 4774 kello 19-21.

Ukrainalaisten tukitoiminnasta kiinnostuneet voivat ilmoittautua osoitteeseen: spr.hyvinkaa.koto@gmail.com.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut