Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parhaimmillaan Ahjoja oli lähiseudulla useita kymmeniä – 1960- ja 1970-luvulla osuusliikkeistä muodostui isoja kauppaketjuja

Valtakunnallisessa Työväentalomuseossa Riihimäellä on kesän ajan näyttely E-liikkeen historiasta.

– Tänä vuonna tulee kuluneeksi 105 vuotta Suomen Osuustukkukaupan (OTK) perustamisesta ja 120 vuotta Hyvinkäällä, Riihimäellä ja ympäristökunnissa toimivan Osuusliike Ahjon liiketoiminnan aloittamisesta, Pentti Auvinen Työväentalomuseosta kertoo.

Suomessa osuusliike jakaantui jo varhaisessa vaiheessa kahtia, kun pellervolaisen eli porvarillisen Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan (SOK) rinnalle työväki perusti oman, edistysmielisen osuustoimintaliikkeen.

– Osuustoiminnan aatteelliseksi keskusjärjestöksi valitustyötä tekemään perustettiin Kulutusosuuskuntien Keskusliitto (KK) vuonna 1916 ja tukkukaupaksi Suomen Osuustukkukaupan (OTK) vuonna 1917.

Tällä haluttiin turvata elintarvikkeiden ja hyödykkeiden saanti kohtuullisella hinnalla. Ruoan tuonti ulkomailta oli estynyt toisen maailmansodan jälkeen. Vuonna 1917 Suomessa olivat myös pahat katovuodet, joten ruoasta oli pulaa.

Elintarvikkeita ja hyödykkeitä tuottavalla OTK:lla oli omia tehtaita ja tuotantolaitoksia, ja se kasvoi kovaa vauhtia. 1960- ja 1970-luvulla osuusliikkeistä muodostui isoja kauppaketjuja.

Riihimäen Centrumiin saatiin kaupungin ensimmäiset liukuportaat vuonna 1960.

Pentti Auvinen

Osuusliike Ahjolla oli parhaimmillaan lähiseudulla 50-60 myymälää. 1965 Ahjoon fuusioitui myös Launosten Osuuskauppa.

Ahjolla oli myös myymäläautoja: kaksi Hyvinkäällä ja yksi Launosissa.

– Riihimäelläkin oli myymäläauto 1960-luvulla, mutta se ei ollut varsinaisesti liikenteessä. Joka aamu se ajettiin Korttionmäkeen ja pakitettiin ison kuusen alle, jossa se palveli asiakkaita neljän tunnin ajan kello 9 – 13, Auvinen kertoo.

Ensimmäinen Ahjon tavaratalo valmistui Hyvinkäälle 1936. Tavaratalot saatiin myös Riihimäelle 1940 ja Rajamäkeen 1961. Vuonna 1973 tavarataloista tuli Centrumeja.

– Riihimäen Centrumiin saatiin kaupungin ensimmäiset liukuportaat vuonna 1960.

Auvinen työskenteli 1960-1980-luvuilla Ahjon palveluksessa.

– Olin aloittanut harjoittelijana Ylä-Savon osuusliikkeen myymälässä Iisalmessa. Kun muutin 1962 Riihimäelle, menin Ahjon palvelukseen ensin juoksupojaksi, sitten myyjäksi, lihamestariksi, myymälänhoitajaksi ja lopulta Hyvinkään Centrumin elintarvikeosaston osastopäälliköksi.

E-liikkeeseen liittyy Auvisella myös lapsuusmuistoja. Hän kertoo, kuinka hänen ukkinsa keräsi osuuskaupan kuitteja vanerilaatikkoon

– Olin sitten ukin apuna, kun ne laskettiin yhteen ja toimitettiin kirjekuoressa tai paperipussissa takaisin myymälään. Tehtyjen ostosten mukaan saatiin ylijäämän palautus, jolla voitiin ostaa tuotteita. Se oli sen ajan bonukset.

Osuusliike Ahjon toiminta loppui, kun E-liikkeessä tehtiin suurfuusio vuonna 1983. Silloin 39 osuusliikettä sulautui omistamaansa OTK:hon. Muodostui E-osuuskunta Eka. Hyvinkään Centrum muutettiin Eka Marketiksi vuonna 1987 ja myöhemmin Euro Marketiksi. Sen toiminta loppui vuonna 2010.

Muistojen E-liike -näyttely on nähtävillä Valtakunnallisessa Työväentalomuseossa (Hj. Elomaankatu 2, Riihimäki) 30.9. saakka.