Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Promenadigalleriassa abstrakteja veistoksia ja maalauksia – "Tämä on polku, joka ei lopu"

Taru Tomperin värikkäät maalaukset täyttävät Promenadigallerian ala- ja yläkerran. Hyvinkään Taiteilijaseuran kuukauden taiteilijan Olli Isomäen veistoksia pääsee ihastelemaan gallerian tilojen lisäksi myös Taideasemalla Hyvinkään rautatieasemalla.

Taru Tomperin teoksissa liikutaan abstraktin ja figuratiivisen taiteen välimaastossa. Siksi näyttelyn nimi on Rajalla. Abstraktissa taiteessa häntä kiehtoo ilmaisun vapaus.

Tomperille maalaaminen on vahvasti intuitiivinen prosessi. Lähtökohtana voi olla jokin tietty väriyhdistelmä, abstrakti käsite tai tunne.

– Olen kiinnostunut orgaanisista muodoista ja havaintopsykologiasta. Töissäni näkyy joskus esimerkiksi vaihduntakuvioita. Ne ovat kahdella eri tavalla hahmotettavia kuvia. Minusta ei ole tärkeää se, onko maalauksessa helposti tulkittava tarina. Maalaustaiteelliset elementit eivät välttämättä narratiivia kaipaa, Tomperi kertoo.

Varsin monesta Tomperin teoksesta voi löytää erilaisia hahmoja, mutta myös paljon muuta, kuten iloa kevään tulosta, talvi-illan kauneutta, vanhan virolaisen kirkkomaan herättämiä tunnelmia ja koronan nostamia mielikuvia. Kovin tarkkaan Tomperi ei halua lähteä teoksiaan selittämään. Hän haluaa antaa katsojalle löytämisen ilon.

Olli Isomäki on tullut tunnetuksi pitkästä urastaan pilapiirtäjänä. Kuvanveisto tuli kuvioihin, kun Isomäki muutti kolmenkymmenen Saksassa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Suomeen vuonna 2002. Nykyisin hän valmistaa abstrakteja veistoksia ja reliefejä. Nyt esillä olevat teokset ovat valmistuneet parin viime vuoden aikana. Materiaaleista mieluisin on puu. Mäntyä, haapaa, koivua – jokaisella puulajilla on omat ominaispiirteensä.

Isomäki kertoo leikkaavansa moottorisahalla puuhun karkean muodon, jonka jälkeen hän alkaa työstää teosta taltalla.

– Pidän karkeasta pinnasta. Se luo veistokseen kivan tekstuurin.

Oleellisinta veistoksessa on muodon taju. Hymyillen Isomäki kertoo pitkään vierastaneensa ajatusta siitä, että hän olisi kuvataiteilija. Nyt se on jo verissä ja helpommin hyväksyttävissä.

– Abstraktissa taiteessa viehättää se, ettei se lopu koskaan. Muotoja voi kehitellä loputtomiin. Aina kun aloittaa jonkin teoksen, poikii se uusia ideoita ja ajatuksia. Tämä on polku, joka ei lopu koskaan. Siihen ei yksi ihmiselämä riitä.

Taru Tomperin näyttely Rajalla on nähtävissä Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) 30.4. - 18.5. Hyvinkään taiteilijaseuran kuukauden taiteilijan Olli Isomäen teoksia on nähtävillä Promenadigalleriassa ja Taideasemalla (Hyvinkään rautatieasema) 29.5. saakka.