Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Indie-elokuvien festivaali tuo nollabudjetin tuotannot Hyvinkäälle – Tekijöitä löytyi "enemmän kuin tarpeeksi"

Ensimmäinen Hyvinkään Kinomassa järjestettävä indie-elokuvien festivaali luo lauantaina 14.5. valkokankaalle katsauksen kotimaiseen ei-kaupalliseen filmituotantoon.

Kinoman yrittäjä Kari Härkönen etsi kiinnostuneita tekijöitä leffaharrastajien Facebook-ryhmässä, ja heitä löytyi.

– Tulijoita oli enemmän kuin tarpeeksi, hän toteaa.

Independent- eli indie-elokuva tarkoittaa riippumattoman tekijän toteuttamaa pienen budjetin elokuvaa, joka poikkeaa suurista kaupallisista tuotannoista.

Mukana on 12 elokuvaa. 5–10 jäi odottamaan seuraavaa kertaa. Valitsematta jääneet eivät Härkösen mukaan olleet huonoja, mutta karsintaa piti tehdä, jotta ohjelmistosta tuli monipuolinen.

Seksi ja väkivalta ovat tyypillistä indie-elokuville, mutta Härkönen halusi festareille myös tarinallisia elokuvia.

Valinnat teki Härkösen kokoama raati, joka myös käytti äänivaltaansa.

– Nimiä mainitsematta olisin itse jättänyt erään elokuvan pois, mutta raati halusi sen ehdottomasti mukaan, koska se on niin huono.

Elokuvien tekninen taso yllätti Härkösen. Useimmat osallistujat toimittivat filminsä teatteriprojektorille sopivassa formaatissa.

– Indieharrastajat ovat kuin kellaribändi, joka pääsee studioon. Työtunteja ei säästetä vaan elokuvaa hiotaan loputtomasti, hän arvioi.

– Monesta valtavirran elokuvasta huomaa, että työ on jäänyt siihen, kun aikataulu ja budjetti on käytetty.

Vaikka festivaaleilla on nollabudjetin elokuvia, mukana on tv:ssä ja isoissa tuotannoissa nähtyjä näyttelijöitä.

– He ovat todennäköisesti mukana rakkaudesta lajiin, Härkönen toteaa.

– Eric Claptonin kaltaiset staratkin ovat uransa jossain vaiheessa tehneet ilmaisia klubikeikkoja vain päästäkseen lähelle yleisöä.

Festarielokuvien kesto vaihtelee 4 minuutista vajaaseen kahteen tuntiin. Katsomoon voi lunastaa päivälipun tai yksittäisiä lippuja, joiden hinta riippuu esitysten kestosta. Härkönen tilittää 30 prosenttia lipputuloista elokuvien tekijöille.