Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Mielitkö retkelle kansallispuistoon? Retkikirjan kirjoittajat kertovat Hyvinkäällä vinkkejään

Kansallispuistojen suosituimmille reiteille kannattaa suunnata sesongin ulkopuolella, vinkkaavat reppuretkeilijän opaskirjan kirjoittajat. Hyvinkään kirjastossa he kertovat kirjasta ja jakavat kokemuksiaan.

Eräopas Olli Järvenkylälle luonnossa liikkuminen on elämäntapa. Vuonna 2016 hän vietti sata päivää Urho Kekkosen kansallispuistossa.

– Onnea ei tarvitse etsiä maapallon toiselta puolelta tai turhasta kulutuksesta. Sen voi löytää jo lähimetsästä, askel askeleelta, mies kirjoittaa blogissaan.

Järvenkylän mukaan ulkoilu onkin mitä parhain tapa kasvattaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

– Mikään ei rauhoita mieltä samalla tavalla kuin seesteinen korpi tai räisykyvä leirinuotio. Ja mikä parasta, tämän rauhan ja nautinnon voi saavuttaa täysin ilmaiseksi, hän sanoo.

Ennen retkelle lähtöä kannattaa vierailla Metsähallituksen luontoon.fi-sivustolla. Sieltä löytyy ajankohtaisin tieto kansallispuistoista sekä kartat ja retkivinkit. On myös hyvä selvittää kansallispuistojen ohjeet ja säännöt, sillä jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa sellaisenaan kansallispuistoissa.

– Ota myös retkietiketti haltuun. Suosi merkittyjä reittejä, kunnioita luontoa ja huomioi muut retkeilijät. Tee tulet vain sallituilla tulistelupaikoilla, leiriydy vain sallituille paikoille ja tuo roskasi pois maastosta, Järvenkylä vinkkaa.

Luonnossa kannattaa liikkua ympäri vuoden.

– Lähde liikkeelle epäsesonkiaikaan: arkena tai tavallisuudesta poikkeavana vuodenaikana. Väkeä on tällöin liikkeellä vähemmän ja tuttu maisema voi näyttää hyvinkin erilaiselta.

Jos mahdollista, suosi julkisia kulkuvälineitä. Etenkin sesonkiaikaan puistojen parkkipaikat helposti täyttyvät. Merellä sijaitseviin kohteisiin tarvitaan venekuljetus. Tällöin retki kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ja varata kuljetus ajoissa.

– Keskikesän viikonloppuisin voi olla vaikea saada kyytiä suosituimpiin kohteisiin. Kansallispuistoissa toimivien kuljetusyrittäjien tiedot löytyvät luontoon.fi-sivustolta.

Pue retkelle sään mukainen vaatetus ja jalkaan keliin sopivat kengät tai saappaat. Järvenkylä suosittelee pakkaamaan mukaan reppuun ainakin vesipullon, retkievästä, ensiapupakkauksen, vessapaperia ja tarvittaessa sadevaatteet ja lämmintä vaatetta.

Suunnittele eväät siten, että ne voidaan nauttia sellaisenaan ilman kypsentämistä nuotiolla. Tulen saa sytyttää vain sallituilla tulentekopaikoilla.

– Ennen tulentekoa tarkista aina, onko voimassa ruohikko- tai metsäpalovaroitus.

Jos retkeily on uusi asia, kannattaa aloittaa läheltä ja lisätä haastetta kokemuksen ja retkeilytaitojen karttuessa.

– Heti ei tarvitse lähteä viikkojen vaellukselle erämaahan.

Pienempien puistojen merkityillä reiteillä pärjää ilman karttaa ja kompassia, mutta niiden käyttöä kannattaa harjoitella ennen haastavampiin maastoihin lähtemistä.

– Älä kiirehdi maastossa. Pysähtele, ihmettele, pidä taukoja ja nauti luonnosta, Järvenkylä neuvoo.