Janne Kataja: "Vahva kupliva kuuluu ehdottomasti vappuun" – Vappu on nykyään myös tekeväisten yrittäjien juhla

Jukka Palosen vappu on täynnä musiikkia. Hausjärven yläasteen ja lukion musiikinopettajana työskentelevän Palosen vappu alkaa jo muutama päivä ennen varsinaista vappua koulun vappukonsertilla.

– Meillä on aina silloin iso konsertti. Soitetaan poppia ja muuta nuorille mieluisaa musiikkia. Se on hauska perinne, joka kuulunut omaan vappuuni jo 25 vuotta.

Palosen vuosiin on mahtunut monenlaisia vappuperinteitä. Aina läsnä on ollut kuitenkin musiikki. Vuonna 1991 Palonen liittyi Ylioppilaskunnan Laulajiin, jonka jälkeen seuraavat kymmenen vappua menivät pitkälti laulaessa.

– Vappupäivän aamuna kello yhdeksän oli silliaamiainen ja laulu Ullanlinnanmäellä. Siitä jatkoimme kello 11 Presidentinlinnaan laulamaan. Kerran olimme laulamassa Ahtisaarelle ja hän kutsui meidät oikein Presidentinlinnan sisälle, jonne oli katettu iso buffetpöytä.

Kun Palonen alkoi vuonna 2003 johtaa Hyvinkäänkylän puhallinorkesteria, tulivat hänelle tutuksi ensimmäistä kertaa myös työväen vappuperinteet.

Hyvinkäänkylän puhallinorkesteri on soittanut Helsingin vappumarssilla 1960-luvulta lähtien. Tänäkin vuonna marssitaan Hakaniemestä Rautatientorille. Parhaimpina vuosina marssille on osallistunut jopa 2000 marssijaa.

– Jono on satoja metrejä pitkä. Se on hieno kokemus.

Kerran olimme laulamassa Ahtisaarelle ja hän kutsui meidät oikein Presidentinlinnan sisälle.

Jukka Palonen

Palosen mukaan hänelle itselleen vappu ei ole ollut koskaan poliittinen juhla. Se on musiikin juhla, johon mahtuu monenlaista musiikkia työväenmarsseista viihteellisiin keväisiin kappaleisiin.

– Olen aina tykännyt vapusta. Aurinko alkaa paistaa ja ihmiset lähtevät ulos liikkeelle. Vapusta alkaa kesä.

Hyvinkäänkylän Puhallinorkesteri esiintyy vappuaattona myös Jokelassa Ravintola Tiilitehtaan avajaisissa klo 15 sekä Hyvinkäällä Kipinä-talossa työväenmusiikin konsertissa yhdessä Hyvinkään Työväen Mieskuoron kanssa klo 17.30. Vappupäivän aamuna soitetaan Puolimatkan hautausmaalla ja Sahanmäen Surujen puistossa.

Soittorupeaman jälkeen kotona poksahtaa auki kuohuviinipullo. Ylioppilaslakkiakin Palonen kertoo käyttävänsä. Sellainen kun on tullut hankittua.

– Teemme joka vuosi vapuksi aina myös kotisimaa. Tippaleipiä on harvemmin mutta munkkeja silloin tällöin. Aina meillä on myös vappuun sopivaa juhlasyömistä.

Janne Katajalle vappu on yksi vuoden tärkeimmistä juhlista.

– Vappu merkitsee kevään ja kesän tuloa, iloisempia aikoja sekä vähemmän vaatetta ja nopeampia lähtöjä, kun ei tarvitse kaivaa autoa esille lumen alta.

Katajan mukaan on kiva nähdä, kuinka ihmiset lähtevät vappuna ulos liikkeelle.

– Talven jälkeen kaivaudutaan esille koloistaan. Lelukaupassa vappu merkitsee myös uutta sesonkia; kesälelut tulevat myyntiin.

Katajan mukaan vappu on toki myös työväenjuhla. Teollisuuskaupunkina Riihimäellä on pitkät työväen vappuperinteet.

– Tämän päivän työläisyys on laajempi käsite kuin ennen. Yrittäjätkin työllistävät itsensä ja tekevät työtä. Itselleni vappu ei ole kuitenkaan poliittinen juhla, vaan iloinen ja kupliva kevään juhla. Vahva kupliva kuuluu ehdottomasti vappuun, kuten myös ilmapallot ja serpentiini.

Nuorempana Kataja kertoo lähteneensä vappuna kavereidensa kanssa piknikille Allinnan montun rinteeseen tai jonkun ystävän puutarhaan. Omien lasten myötä vapusta on tullut enemmän perhejuhla, jota vietetään ystäväperheiden kanssa. Osin vappu menee myös töissä, sillä Katajan lelukaupat Riihimäellä ja Tampereella ovat koko vapun auki.

– Vappubrunssille on kuitenkin päästävä. Siitä lähtee vappupäivä kivasti käyntiin. Olemme varanneet aina pöydän porukalla jostain kivasta paikasta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut