Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palvelunestohyökkäys kaatanut ministeriöiden sivuja tänään – "Klassinen venäläinen kyberhyökkäys"

Ministeriöiden verkkosivuja on kaatunut tänään palvelunestohyökkäyksen vuoksi. Ainakin ulkoministeriöön ja puolustusministeriöön on hyökätty noin kello 12 tänään.

Ulkoministeriön sivut on saatu toimimaan noin kello 13, mutta puolustusministeriön sivut olivat vielä tuntia myöhemmin yhä kaatuneina. Palvelunestohyökkäyksellä tarkoitetaan hyökkäystä, jolla pyritään estämään sivuston normaali käyttö. Usein keinona on palvelimen ylenpalttinen kuormittaminen.

Moni on spekuloinut sosiaalisessa mediassa, että takana on Venäjä. Tähän viittaa muun muassa se, että iskut ovat ajoittuneet juuri Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin eduskuntapuheen alle.

– Klassinen venäläinen kyberhyökkäys, kommentoi muun muassa entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) Twitterissä.

Myös muun muassa professori, sotetieteiden maisteri Jarno Limnell Aalto-yliopistosta kiinnitti huomiota ajankohtaan.

– Palvelunestohyökkäyksiä ja ilmatilan loukkaus juuri ennen Zelenskyin puhetta eduskunnalle. Tekijälle tiedoksi – tämä vahvistaa entisestään päättäväisyyttämme sekä tukea vieläkin vahvemmin Ukrainaa että hakea Nato-jäsenyyttä, Limnell twiittaa.

Hybridi- ja kybervaikuttamiseen erikoistunut tietoturvaekspertti Catharina Candolin puolestaan kysyy, uskaltaako Suomi osoittaa tekijää sormella.

Venäjän osallisuuteen viittaa myös tietoturva-asiantuntija Kimmo Rousku.

– Samaan aikaan Suomeen on kohdistettu palvelunestohyökkäyksiä #kybermaailma, mutta myös tehty epäilty ilmatilaloukkaus.

Venäjän epäillään tänään tehneen ilmatilaloukkauksen Suomen yllä. Asiasta kertoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Twitterissä.

– Suomi suhtautuu ilmatilaloukkauksiin aina vakavasti. Rajavartiolaitos tutkii asian. Aluevalvontakykymme on hyvä ja havaitsemme kaikki alueloukkaukset sekä pystymme reagoimaan niihin tehokkaasti, Kaikkonen kommentoi.

Muokattu 8.4.2022 kello 14.26: Lisätty Kaikkosen osuus ja tieto siitä, mikä palvelunestohyökkäys on. Kello 14.47: Lisätty Limnellin, Rouskun ja Candolinin twiitit, kello 15.24: muutettu "yhä kaatuneina" muotoon kello 14 aikaan yhä kaatuneina.