Joko pitää vaihtaa kesärenkaat alle? – Näin renkaiden vaihto tulee ajoittaa, neuvoo Liikenneturva

Talvirenkaita tulee käyttää maaliskuun loppuun asti, mikäli olosuhteet ovat talviset ja tiet liukkaita. Myös nastarenkaita saa käyttää maaliskuun jälkeen, jos keli sitä vaatii, muistuttaa Liikenneturva tiedotteessaan.

Kevätaurinko on sulattanut katuja Etelä-Suomessa, mutta Keski- ja Pohjois-Suomessa eletään vielä täyttä talvea.

– Osassa maata rapina nastojen alla kertoo, että jää ja lumi on sulanut alta. Silti renkaanvaihtoa kannattaa vielä punnita monelta kantilta ja ennakoida omia ajojaan. Sama koskee kitkarenkaita, kehottaa tiedotteessa Liikenneturvan suunnittelija Toni Vuoristo.

Tiedotteessa muistutetaan, että auton kuljettaja on vastuussa siitä, että autossa on oikeanlaiset renkaat. Jos suuntaa pohjoiseen, tai ei ole valmis jättämään autoa talliin liukkaina kevätaamuina tai lumisohjossa, ei renkaita kannata vielä vaihtaa.

Liikenneturvan selvityksen mukaan lähes 70 prosenttia suomalaisista kertoo tarkistavansa renkaiden kunnon säännöllisesti.

– Renkaat on hyvä ratsata eli tarkistaa urasyvyydet vähintäänkin silmämääräisesti samalla, kun seuraa ilmanpaineita tasaisin väliajoin ympäri vuoden. Renkaiden vaihdon yhteydessä on syytä tehdä tarkempi kuntotarkastus sekä talvi- että kesärenkaille, Vuoristo selvittää.

Renkaat ovat tiedotteen mukaan turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä varusteista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä.

Uutena kesärenkaiden urasyvyys on noin 8 millimetriä. Lain mukaan urien vähimmäissyvyyden pitää olla 1,6 milliä. Jo ennen sitä renkaat ovat menettäneet ison osan pito-ominaisuuksistaan, jolloin etenkin sateella vesiliirtovaara kasvaa.

Myös renkaiden valmistusvuosi kannattaa tarkistaa renkaanvaihdon yhteydessä.

– Moni ei tule ajatelleeksi, että renkaillakin on parasta ennen päiväys. Renkaaseen on painettu koodi, joka kertoo valmistusvuoden ja kuukauden. Renkaan kokonaisikä on kansainvälisten suositusten mukaan enintään 10 vuotta ja käyttöikä kuusi vuotta. Renkaan ominaisuudet heikkenevät myös vuosien myötä, Vuoristo sanoo.

Näin renkaanvaihto onnistuu

Kuusi vinkkiä

1. Ajoita renkaanvaihto kelien mukaan ja mieti, missä ja milloin ajat, ettei keli pääse yllättämään.

2. Tarkista renkaiden kunto ja urasyvyydet sekä hanki tarvittaessa uudet kumit alle.

3. Tarkista rengaspaineet vaihdon yhteydessä ja säännöllisesti sen jälkeen. Oikeat arvot rengaspaineille selviävät auton ohjekirjasta.

4. Nosta auto kunnon tunkilla ja oikeasta kohdasta. Nostokohdan voi tarkistaa auton ohjekirjasta.

5. Muista jälkikiristys vielä 50–100 kilometrin ajon jälkeen. Jälkikiristys on tehtävä aina, kun pyörä on ollut irti autosta

6. Jos olet vähääkään epävarma renkaiden vaihtamisesta itse, teetä vaihto ammattilaisella.

Vararengastunkilla voi tehdä satojen eurojen vahingot, varoittaa vakuutusyhtiö – 5 vinkkiä onnistuneeseen renkaanvaihtoon

Poliisi vääntää nyt rautalangasta uusia talvirengassääntöjä – "Silloin kun on liukasta, ei kesärenkailla saa ajaa"

Uusi laki päättää virallisen nastarengaskauden aiempaa aikaisemmin – Tuleeko sakkoa, jos vielä huhtikuussa ajelee nastoilla?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut