Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

”Ei tässä olisi enää häiriötekijöitä kaivattu” – Ukrainan kriisi tuo hotelleille painetta nostaa asiakashintoja

Juuri kun matkailualan yrittäjien taivaanrannassa oli alkanut siintää toivoa koronan osalta, iski maailmaan toinen suuri kriisi.

– Kyllähän sitä aika epäuskoiset ovat ajatukset osittain olleet. Ei tässä olisi enää mitään tällaista kaivattu. Juuri kun aloimme toipua koronasta, kutsuimme väen takaisin töihin ja asiakkaat palasivat, tuli seuraava häiriötekijä, hotellinjohtaja Vesa Kokkonen Hotel Sveitsistä sanoo.

Tällä hetkellä Hotel Sveitsissä ollaan Kokkosen mukaan noin 50 prosentin päästä normaalista myynnistä kuukausitasolla.

– Selviydyimme koronvuosista keskimääräistä paremmin johtuen kohderyhmästämme. Kun kokous- ja liikematkailu tyrehtyi, jatkui kotimaan vapaa-ajan matkailu.

Nyt eteen lävähtänyt Ukrainan kriisi poikkeaa koronasta. Se iskee suoraan kansainväliseen matkailuun ja kulurakenteeseen. Venäläisten matkustajien osuus on ollut Hotel Sveitsissä toistaiseksi suhteellisen pieni.

– Meillä oli kuitenkin heidän varalleen suunnitelmia. Kunnostetun Sveitsin uimalan myötä suunnitelmissa oli tarkoitus markkinoida venäläisille kylpylämatkailua, mutta nämä suunnitelmat on nyt siirrettävä hamaan tulevaisuuteen ja keskityttävä lähialueisiin kuten Ruotsiin, Viroon, Saksaan ja Ranskaan.

Myös Riihimäellä venäläisten matkustajien osuus on ollut toistaiseksi marginaalinen. Finlandia Hotel Seurahuoneen hotelli- ja ravintolapäällikkö Satu Karhumäen mukaan tietyt lähiseudun tapahtumat, kuten kissa- ja koiranäyttelyt, houkuttelevat asiakkaita myös Venäjältä.

– Korona-aikana ei ole ollut tapahtumia ja on liikuttu muutenkin varsin vähän, joten on vaikea sanoa, paljonko venäläisiä asiakkaita olisi viime vuosina käynyt normaalitilanteessa. Sanoisin, että kaikkiaan heidän osuutensa on kuitenkin aika pieni.

– Valtaosa asiakkaistamme on kotimaisia matkustajia ja komennusmiehiä. Jonkin verran meille tehdään työmatkoja myös Euroopasta, joten en usko, että Ukrainan sota vaikuttaa meillä asiakasmääriin.

Karhumäen mukaan mietteet hotellin tulevaisuudesta ovatkin tällä hetkellä enemmän positiiviset kuin negatiiviset. Hotellin varauskirja näyttää hyvältä.

– Korona vaikutti ennen kaikkea viikonloppuihin, jotka hiljenivät täysin. Nyt kevään ja kesän viikonloput ovat alkaneet täyttyä. Lähiseudulla on silloin paljon tapahtumia, ja se vaikuttaa. Isompia ryhmiäkin on nyt liikkeellä.

Riihimäen Teatterihotelliin tuli Ukrainan sodan alettua muutamia peruutuksia.

– Muutama yhdysvaltalainen ja muualta kauempaa tuleva matkalainen peruivat varauksensa. Tuli sellainen tunne, etteivät he halunneet tässä maailmantilanteessa matkustaa Venäjän naapurimaahan. Tämä on kuitenkin täysin oma arvaukseni, syytä peruutukseen kun ei asiakkaalta kysytä, yrittäjä Arja Virtanen kertoo.

Venäläisiä asiakkaita on Teatterihotellin asiakkaista hyvin vähän.

– Muutamia kulkijoita, jotka ovat saattaneet tulla Riihimäelle tapaamaan tuttujaan tai ovat ohikulkumatkalla.

Enemmän hotelleissa pelätään sodan vaikutuksia kulurakenteeseen. Raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hinnannousu vaikuttavat asiakashintoihin.

– Meillä on jo nyt 5–10 prosentin välitön korotuspaine, Kokkonen Hotel Sveitsistä sanoo.

Hänen mukaansa kulujen nousu vaikuttaa myös hotellin asiakkaiden kulutuskäyttäytymiseen. Kun ihmisiltä kuluu enemmän rahaa bensaan ja elintarvikkeisiin, on heillä vähemmän rahaa vapaa-ajan aktiviteetteihin.

Kokkonen on huolissaan myös työntekijöidensä pärjäämisestä.

– Meillä on töissä paljon nuoria ihmisiä laajalta alueelta. Kun julkinen liikenne on vähäistä ja työvuoroja on myös iltaisin ja viikonloppuisin, joutuvat he kulkemaan omalla autolla. Miten he nyt pärjäävät, kun palkasta kuluu valtava osa bensoihin? Olemme kuitenkin matalapalkka-ala.

– Toivon, että valtiovalta ja verottaja löytäisi tähän jonkin keinon. Työnantajalla ei ole tähän viisasten kiveä, Kokkonen sanoo.

Elintarvikkeiden hinnannousua seurataan huolestuneena myös Teatterihotellissa.

– Jos elintarvikkeiden hinnat lähtevät ihan laukalle, olemme ehkä pakotetut nostamaan myös omia hintojamme. Parasta aikaa tehdään isoja kokousryhmävarauksia syksylle, ja jossain vaiheessa häämöttävät pikkujoulutkin. Tarjouksia tehdään nyt, joten kyllä sitä pitää näitä asioita miettiä, Virtanen sanoo.