Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Taiteen avulla pystyy tutkimaan tutkimattomia maailmoja” – Promenadigalleriassa on esillä kokeellista ja klassista taidetta

Promenadigalleriassa on esillä kahden hyvin erilaisen taiteilijan teoksia. Tamperelainen kuvataiteilija Juho Järvi kertoo olevansa taiteessaan hyvin kokeellinen. Uudet tekniikat ja aiheet kiinnostavat. Järvelle taide on loputon tutkimusmatka, jonka hän halua jakaa yleisönsä kanssa.

– Taiteen avulla pystyn tutkimaan tutkimattomia maailmoja. Se on loputtoman kiehtova maailma, jonka haluan jakaa myös muiden kanssa. Koen sen velvollisuutena.

Järven ”Muuntuvat käsitteistäjät” -teossarjan piirustukset ovat syntyneet surrealistien aikoinaan kehittämän automatistisen työskentelyprosessin kautta.

– Annan kuvan syntyä sattuman kautta, miten kynä kädessäni liikkuu. En suunnittele teosta etukäteen, ja pyrin siihen, etteivät ajatukseni vaikuta mitenkään kuvan syntyyn. Piirrän, mitä tulee. Se on yllättävän intensiivinen prosessi.

Lopputuloksena on ollut hyvinkin yllätyksellisiä piirustuksia. Järvi on tehnyt viime aikoina myös videomaalauksia, joissa hän kuvaa värin, valon ja varjojen liikkeitä. Hitaassa jatkuvassa liikkeessä oleva maalauksellinen kuva on kiehtovaa katsottavaa.

– On kiinnostava katsella videon rauhallista liikettä. Teosten verkkainen tahti on tärkeää.

Järven teokset ovat syntyneet Taiteen edistämiskeskuksen tuella ja näyttely Alfred Kordelinin säätiön tuella.

Promenadigallerian yläkerrassa on helsinkiläisen Laura Pajusen suurikokoisia maalauksia. Pajusen ote on hyvin klassinen. Hänen mukaansa hänelle ainoa oikea tekniikka on öljyvärimaalaus.

– Öljyvärien kanssa oma kädenjälkeni vain toimii. Rakastan öljyvärien tuoksua ja tuntumaa. Minulla on hyvin suuri käsiala ja ekspressiivinen siveltimen jälki.

Nyt esillä olevissa teoksissaan Pajunen käsittelee arkea ja arjen harmautta mutta positiivisuuden kautta.

– Pidän arjesta. Arjen kuvaaminen sopii hyvin yhteen myös estetiikan makuni kanssa. Rakastan arjen seesteisyyttä, ja maalaan mielelläni eteerisen raukeita, joutilaita ihmisiä.

Myös värit ovat Pajuselle tärkeitä.

– Tutkin värejä ja vastavärejä, mitkä sopivat yhteen. Aloitan kirkkailla väreillä, joita työstän pikkuhiljaa kohti harmaampia ja murrettuja sävyjä.

Hymyillen hän kertoo hiovansa töitä välillä vähän liiaksikin.

– Pidän siitä, että värit vievät katsetta mennessään. Haluan myös, että teoksissa on paljon yksityiskohtia, joita kohti silmä hakeutuu.

Juho Järven taidenäyttely ”Haarautuvia ajatusmassoja” ja Laura Pajusen taidenäyttely ”Harmaa arki” Promenadigalleriassa 12.–30.3.