Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Välillä on hyvä unohtaa sairautensa – Syöpäyhdistys tarjoaa tiedon ja vertaistuen lisäksi kulttuuria, retkiä ja muuta jäseniä kiinnostavaa toimintaa

Kun nurmijärveläinen Kristiina Pirinen kuuli sairastavansa syöpää, hänessä heräsi taistelutahto.

– En ajatellut, etten selviäisi sairaudesta. Olihan se kova paikka rankkoine hoitoineen, hän kertoo.

Elämän harvinainen pehmytkudossarkooma kuitenkin mullisti. Pirinen joutui leikkaukseen, ja oli vähällä, ettei hän menettänyt toista jalkaansa.

– Jouduin jäämään työstäni työkyvyttömyyseläkkeelle invaliditeetin vuoksi. Olimme juuri laajentamassa maatilamme puutarhatuotantoa. Osasta toimintoja piti kuitenkin luopua, sillä en pystynyt enää työskentelemään kasvihuoneella.

Yrittäjälle se oli kova pala. Lähes välittömästi leikkauksen jälkeen Pirinen liittyi Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Hyvinkään seudun paikallisosaston toimintaan.

– Tunsin, että minut otettiin yhdistyksessä lämpimästi vastaan. Se oli hyvä tunne.

Vertaistuki on sairastuneelle ja läheisille tärkeää. Vain toinen saman asian kokenut voi tietää, mitä toinen käy parasta aikaa läpi.

– Yhdistyksemme jäsenissä on syövän aktiivivaiheessa olevia, syövästä selvinneitä ja sairastuneiden läheisiä sekä yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneita.

Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen Hyvinkään seudun paikallisosasto on varsin aktiivinen. Kahdesti kuussa järjestettävissä kerhotapaamisissa on yleensä mukana reilut kuusikymmentä yhdistyksen jäsentä. Ohjelmassa on luentoja, vierailuja, tapahtumia ja retkiä. Lisäksi on jäsenille vesijumppaa, kuntosalia ja kimppakävelyä.

– Kerhotapaamisten aiheita on laidasta laitaan. Tänä keväänä vieraiksi ovat tulossa proviisori Vehkojan apteekista kertomaan lääkkeiden yhteisvaikutuksesta sekä Suomen Eturauhassyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja puhumaan syövän vaikutuksesta miehen ja hänen läheistensä elämään.

Pirisen mukaan vaikka yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on edistää terveyttä, ehkäistä syöpää, tukea sairastuneiden ja heidän läheistensä psyykkistä ja sosiaalista selviytymistä sairauden eri vaiheissa, haluaa yhdistys tuottaa myös iloa ja hyvää mieltä.

– Mukava toiminta tukee hyvän elämän toteutumista. Tarjoamme kulttuuria, matkoja, retkiä, liikuntaa, seurustelua ja muuta hyvinvointia edistävää toimintaa. Välillä on hyvä unohtaa sairautensa.

Hyvinkään seudun paikallisosastolla on myös oma kummineuvontahoitaja, jonka puoleen voi kääntyä kaikissa sairauteen, jaksamiseen sekä yhdistyksen tarjoamiin palveluihin liittyvissä asioissa. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.

Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksellä on myös useita vertaistukiryhmiä; paikalliset ryhmät kokoontuvat Hyvinkäällä Onnensillassa.

Pirinen kannustaa kaikkia lämpimästi mukaan toimintaan. Suurella ilolla vastaan otetaan myös vapaaehtoisia ja vastuuhenkilöitä.

– Paikallisosaston toiminta on merkityksellistä toimintaa, jossa sairastuneet ja heidän läheisensä voivat tavata toisiaan virkistystoiminnan ja tapahtumien parissa. Voit olla mukana tukemassa tärkeää työtä syövän torjumiseksi ja syöpää sairastavien ja heidän läheistensä hyvinvoinnin edistämiseksi.

Lisää tietoa Etelä-Suomen Syöpäyhdistyksen (ESSY) toiminnasta: www.etela-suomensyopayhdistys.fi.