Jos älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen kanssa tulee mutkia matkaan, ei ongelmien kanssa tarvitse jäädä yksin.
Kotokartanosäätiö on antanut digineuvontaa jo useiden vuosien ajan.
– Digineuvojamme ovat kaikki samalla myös vertaisohjaajia. He ovat itsekin ikäihmisiä, joten he osaavat neuvoa rauhallisesti ja selvästi, Kotokartanosäätiön toiminnanjohtaja Raija Sinimaa kertoo.
Hänen mukaansa digineuvonta on äärimmäisen tärkeää, sillä monet palveluista, kuten vaikkapa pankkipalvelut, ovat siirtyneet nettiin.
Myös itse laitteet ja niiden käyttö tuovat haasteita.
– Jo pelkästään älypuhelimella soittaminen voi olla vaikeaa, jos älypuhelimeen ei ole ennestään tottunut. Siinä tarvitaan joku rinnalle kertomaan, miten laite toimii ja miten sitä käytetään, digineuvoja Leena Huttunen sanoo.
Myös digineuvoja Olli Ikosen mukaan useimmiten digineuvonnan asiakkaat kysyvät ihan perusasioita.
– Otamme selvää, millaisia tarpeita ihmisellä on, mihin hän haluaa laitetta käyttää. Sitten opettelemme asiat pala kerrallaan.
Digineuvonnassa on muun muassa kysytty, kuinka Omakanta-palvelua käytetään.
Paljon on tullut kysymyksiä myös WhatsApp-sovelluksen käytöstä, miten sen avulla voidaan olla yhteydessä läheisiin.
– Eräs rouva oli haltioissaan, kun hän oppi soittamaan WhatsAppilla videopuhelun lapsenlapselleen, digineuvoja Sirpa Olkkonen kertoo.
Tällä hetkellä Kotokartanosäätiöllä on kymmenen digiohjaajaa, mutta lisää tarvitaan.
– Mitään sen kummempia taitoja ei vertaisohjaajalta tarvita. Riittää, että osaa käyttää omaa puhelintaan ja tablettiaan ja omaa halun auttaa, digineuvoja Helena Inkinen sanoo.
Digiopastajat saavat myös koulutuksen tehtävään. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Raija Sinimaahan, puh. 045 342 1551.
– Meillä on hyvä porukka, jolla saa hyvän tuen. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata.
Sinimaa toivoo, että digineuvonta rohkaisee ihmisiä tarttumaan uusiin laitteisiin.
Monelle ikäihmiselle digimaailma saattaa olla vieras ja vähän pelottavakin. Varsinkin keskustelut nettihuijauksista ja tietomurroista ovat saaneet ihmiset aristelemaan laitteiden käyttöä.
– Pelätään, että painetaan väärään nappulaa ja joku vie kaikki rahat tililtä. Toki asioiden kanssa pitää olla tarkkana, mutta liiaksi ei kannata pelätä.
Digineuvoja Ikonen lohduttelee, että digimaailma ei ole kenellekään helppoa. Yhdessä vastaantulevista ongelmista kuitenkin selvitään.
Digineuvojat opastavat tietokoneiden ja älylaitteiden käytössä. Riksulassa (Eteläinen asemakatu 2, Riihimäki) ilman ajanvarausta joka toinen maanantai klo 10–12. Puistonkulmassa (Valtakatu 7–9, Riihimäki) ajanvarauksella keskiviikkoisin klo 12.30–14.30. Ajan voi varata numerosta 045 342 1551. Pienryhmäkurssi älypuhelimen ja tabletin käytöstä 25.4. ja 2.5.