Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkäällä alkaa ruoka-apukeräys Ukrainan sodasta kärsivien hyväksi

Ukrainalaisilta on ruoka loppumassa.

Hyvinkääläinen kampaaja Natalia Eloranta on viimeisen viikon ajan nukkunut huonosti ja ruoka ei ole maistunut.

– Itken ja huudan. Sieluun sattuu, kertoo Eloranta ja perustelee, että kantaa huolta sukulaisistaan, jotka ovat sodan keskellä Ukrainassa.

– Sisko perheineen asuu H'ersonissa, kaupungissa jonka Venäjän armeija valtasi tiistaina. Perheen 19-vuotias poika taistelee Ukrainan armeijan riveissä. Siskontyttö ja hänen puolitoistavuotias lapsi puolestaan ovat nyt Lvivissä, lähellä Puolan rajaa. Miehet ovat kaikki taistelemassa, lukuun ottamatta siskon miestä, joka on liikuntakyvytön, luettelee Eloranta sukulaisensa.

Eloranta on päivittäin yhteydessä siskonsa kanssa.

– Venäjän armeija pommitti tiistaina H'ersonin vesilaitoksen ja ison öljysäiliön. Pommitusten pelossa sisko ja hänen miehensä asuvat ison omakotitalon sijaan pienessä pihasaunarakennuksessa. Se on hyvä pommisuoja siksi, että saunan seinät ovat metrin paksut ja sisällä on myös pieni kesäkeittiö. Sisko kertoi kuitenkin, että heiltä kuten monilta muiltakin alueen asukkailta on pian ruoka loppumassa.

Ruoanhakuun heidän ei ole turvallista lähteä.

Tarkoitus on kerätä vain hyvin säilyviä kuivatarvikkeita.

– Sain aamulla kotikaupunkini kadulta kuvatun videon missä näkyy teurastettuja ihmisiä, kertoo Eloranta ja täsmentää, että Venäjän katuarmeija ei vain ammu ihmisiä, vaan se myös paloittelee ihmisiä katkaisemalla heiltä pään.

– Venäjän armeija yrittää houkutella ihmisiä ulos kodeistaan. Ukrainan televisiossa on käsketty ihmisiä pysymään sisätiloissa ja paikoillaan odottamassa apua.

Nyt Eloranta valmistelee ruoka-apukeräyksen käynnistämistä.

– Jauhoja, korppuja, säilykkeitä, soseita ja maitokorviketta vauvoille, luettelee Eloranta ja täsmentää, että tarkoitus on kerätä vain hyvin säilyviä kuivatarvikkeita.

Edellä oleva lista on ukrainalaisten toivomusten mukainen.

Tarkoitus on kerätä vain hyvin säilyviä kuivatarvikkeita.

– Ukrainalaiset ovat kertoneet toiveensa meidän yhteisessä Facebook-ryhmässä. Vaatteita ei ole tarvetta kerätä. Vaatteiden keräämisen aloitamme vasta, kun pakolaiset Ukrainasta ovat tulleet Suomeen.

Eloranta korostaa, että Ukrainasta Suomeen tulevat pakolaiset eivät ole tulossa jäädäkseen.

– Ukrainalaiset eivät anna periksi. Luulen ja uskon, että voitamme sodan. Meillä on koko muu maailma tukena. Heti, kun sota on ohi, uskon ihmisten haluavan palata omaan kotimaahan.

Edellisen kerran Natalia Eloranta keräsi humanitääristä apua Ukrainan hyväksi vuosina 2014 ja 2015. Ukrainan kirkon patriarkka Filaret myönsi tuolloin kunniamitalin Natalia Elorannalle ja toiselle keräysaktiiville Hanni Hyväriselle.

Nyt alkava keräys toteutetaan Hyvinkäällä 7.-12.3. Ruoka- ja materiaaliapua (kuivaruoka-, hygienia-, lääkintä-, ensiapu- ja yöpymistarvikkeita kerätään Torikadulla Hyrian aulassa arkisin kello 8-16 ja lauantaina kello 10-15. Toinen keräyspiste on avoinna Kauppakeskus Willassa arkisin kello 12-18 ja lauantaina kello 12-17.