Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinkäällä matkailuoppaan voi tilata urheilutapahtumaan, markkinoille tai ostosretkelle

Matkailu: Maanantaina vietetään kansainvälistä teemapäivää.

Maanantaina 21.2. vietetään kansainvälistä matkailuoppaan päivää. Hyvinkäällä on opastettu matkailijoita jo kuudenkymmenen vuoden ajan. Hyvinkäälle on matkailtu toki tätäkin ennen.

– Ensimmäisiä lehtikirjoituksia, joissa kannustettiin lähtemään Helsingistä Hyvinkäälle terveelliseen Sveitsiin, oli jo 1800-luvun loppupuolella. 1896 Hyvinkäälle perustettu terveyskylpylä Parantola houkutteli kaupunkiin myös venäläisiä matkailijoita, Hyvinkään Matkailuoppaiden opas Raisa Nurmi kertoo.

1950-luvulla kaupungit ja kunnat innostuivat kehittämään omaa matkailutoimintaansa. Perustettiin matkailutoimikuntia.

Näin tehtiin Hyvinkäälläkin. Ensimmäinen opaskurssi järjestettiin Hyvinkäällä juuri rakennetussa Sveitsin Urheilu- ja retkeilymajassa 16.–18.4.1962.

Kurssin aikana 17.4.1962 sai alkunsa myös Hyvinkään matkailulautakunnan opaskerho.

Ensi alkuun Hyvinkään opaskerhon toiminta keskittyi pitkälti Sveitsiin, jossa järjestettiin sunnuntaipäivystystä ja annettiin talvisin apua sunnuntaihiihtäjille.

Opas on oikea keskusteleva ihminen.

– Sveitsi oli silloin Hyvinkään matkailun keskus. Siellä hiihdettiin, hypättiin mäkeä ja pujoteltiin. Kesäisin nautittiin raikkaasta ja terveellisestä ”vuoristoilmasta”, Nurmi kertoo.

Vuonna 1968 Hyvinkään opaskerho aloitti Hyvinkää-kiertoajelut, joita jatkettiin aina 1990-luvulle saakka joka sunnuntai kirkonmenojen jälkeen.

– Osallistujia oli välillä niin paljon, että ajelulle tarvittiin kaksi linja-autoa ja kaksi opasta, Hyvinkään Matkailuoppaiden opas Risto Nihtilä muistelee.

Rekisteröidyksi yhdistykseksi rekisteröidyttiin vuonna 1973. Samalla nimi vaihtui nykyiseksi.

Tällä hetkellä Hyvinkään Matkailuoppailla on 29 jäsentä ja 12 auktorisoitua merkkiopasta.

Yhteistyötä tehdään Hyvinkään kaupungin ja seurakunnan, Hyvinkää-Seuran ja Hyvinkään liikenteen kanssa.

Nihtilän mukaan oppaan rooli on muuttunut vuosien saatossa.

– Opas ei ole enää vain bussissa mikrofoniin vuosilukuja luetteleva julistaja. Opas on oikea keskusteleva ihminen, tarinankertoja. Häneltä voi kysyä asioista ja saada myös vastauksia.

Asiakkaiden toiveetkin ovat muuttuneet. Nykyisin halutaan räätälöityjä opastuksia ja elämyksellisyyttä.

Siihen on vastattu muun muassa rooliopastuksilla. Nihtilä on tehnyt opaskierroksia Kalle Saukkosena.

– Saukkonen oli valokuvaaja, elokuvateatterin pitäjä, siirtolaisasiamies, saippuakauppias, viinakauppias ja paljon muuta. Hänellä oli Sveitsin supan rinteellä, ehkä nykyisen Sveitsin majan paikkeilla, myös näköalatorni ja kesäkahvila.

Hyvinkään Matkailuoppaat tarjoavat myös kierroksia, joissa oppaana on Helene Schjerfbeck ja matkalaisille pullaa Hyvinkään Rautatieasemalla myynyt Pullaneitty.

Suosituimpia matkailukohteita tällä hetkellä ovat kävelykierrokset kaupungilla. Niitä toivovat eniten paikalliset ja lähiseudun asukkaat, jotka haluavat tutustua paremmin kotiseutuunsa.

Muita matkalaisia kiinnostavat bussiretket Kytäjälle tai Palopuroon. Myös erilaiset eräopastukset, luonto- ja puistokierrokset ovat tätä päivää.

Aina ei tarvitse lähteä ”viralliselle” kierrokselle. Nurmen mukaan oppaan voi pyytää syntymäpäiväjuhlille kertomaan sankarin syntymävuoden tapahtumista tai turisemaan muuta mukavaa.

Oppaan voi pyytää mukaan erilaisiin tapahtumiin, konsertteihin, urheilukilpailuihin, markkinoille.

– Oppaan kera näkee enemmän, Nihtilä kertoo.

Oppaiden kanssa tuttukin paikka ja näkymä saa aivan uudenlaisia merkityksiä.

Kuinka moni mahtaa esimerkiksi tietää, että Hyvinkään rautatieasema oli suunniteltu alun perin Palopuroon, ja vielä 1950-luvulla se haluttiin siirtää radan toiselle puolelle noin kilometrin päähän nykyisestä paikasta.

– Hyvinkää on niitä harvoja kaupunkeja, joissa Asemakatu ei johda asemalle, vaan paikkaan, johon aseman olisi pitänyt tulla, Nurmi kertoo.