Nukkekotiharrastus tarjoaa sisustuksen riemua – pienemmässä mittakaavassa

Nukkekotiharrastus vie helposti mukanaan. Näin kävi oittilaiselle Elvi Minkkiselle. Minkkisen mukaan kaikki sai alkunsa nukenvalmistuskurssilla.

– Ensimmäinen itse tekemäni nukke oli Olga-nukke, jonka tein paperimassasta, Minkkinen kertoo ja esittelee nukkekokoelmaansa.

Useiden paperimassanukkien jälkeen hän opetteli valmistamaan nukkeja villasta, puuvillasta ja muovista ja viimeisimpänä posliinista. Posliininuken valmistus on hidasta ja arvokasta. Nuken kasvot ja kädet Minkkinen on valanut posliinista muotin avulla itse.

– Hiottiin, poltettiin ja taas hiottiin kaikkiaan kolme kertaa. Myös nuken kasvojen yksityiskohdat ovat vieneet aikaa. Yhdelläkin kurssin tapaamiskerralla en ehtinyt muuta tehdä kuin maalata nuken ripsiä koko illan.

Nukkekotinsa pikkuruiset nuket Minkkinen on ostanut valmiina. Vaatteet niille hän on tehnyt kuitenkin itse: pienen pieniä virkattuja myssyjä, mekkoja, takkeja.

Myös itse nukkekodin ja sen huonekalujen rakentaminen on hauskaa. Niitäkin saa valmiina, mutta Minkkinen tekee mieluiten itse. Se on osa harrastuksen iloa.

– Näitä näpertäessä elämän murheet unohtuvat. Olen aina nauttinut käsillä tekemisestä. Harrastuksessa kivaa on myös uusien mukavien ihmisten tapaaminen.

Minkkisen nukkekodin huoneet ovat syntyneet koiranruokalaatikoista, joiden pahvi on sopivan paksua ja tukevaa. Nukkekodin lattialankut ovat jäätelötikuista ja ikkunat kirjekuorien ikkunoista tai ohuesta muovista.

– Parasta aikaa valitsen huoneisiin tapetteja, tuleeko tästä antiikkikoti vai ihan tavallinen koti.

Nukkekotiharrastuksessa saakin nauttia sisustamisen riemusta ilman, että se tulee tolkuttoman kalliiksi.

– Oman kodin huonekalut pysyvät paikoillaan, Minkkinen naurahtaa.

Nukkekodin vuoteet Minkkinen on tehnyt tulitukkulaatikoista, joihin on kiinnitetty pienet helmet jaloiksi. Pönttöuuni syntyy pahvirullasta. Uunin päälliseksi on laitettu maitopurkin korkki.

– Nukkekotiin voi valmistaa oikeastaan mitä vain, kun käyttää mielikuvitusta. Pinterest ja Youtube ovat loputtomia idealähteitä. Nukkekotiharrastuksesta on kirjoitettu myös useita kirjoja, joita voi lainata kirjastosta.

Jos nukkekotiharrastus kiehtoo, voi lähteä mukaan myös kerhotoimintaan. Minkkinen vetää nukkekotikerhoa Hausjärven kirjastossa, parillisina viikkoina keskiviikkoisin kello 16. Suomessa toimii myös Nukkekotiyhdistys.

Nukkekotiharrastukseen saa vinkkejä myös netistä, muun muassa Youtubesta ja Pinterestistä. Nukkekotiharrastuksesta on kirjoitettu myös useita kirjoja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut