Nyt on aika auttaa – Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan tänä vuonna lapsia ja nuoria

Kaikilla on nyt mahdollisuus osallistua hyvän tekemiseen. Valtakunnallinen Yhteisvastuukeräys käynnistyy sunnuntaina 6.2. Riihimäen seurakunnan johtava diakonissa Eira Latvala toivoo viestin tavoittavan mahdollisimman monen.

– Olethan mukana yhteisen vastuun kantamisessa.

Latvalan mukaan ihmiset ovat alkaneet enenevässä määrin kantamaan vastuuta heistä, joilla asiat ovat huonosti.

– Yhteisvastuukeräyksessä hienoa on, että joka vuosi autetaan eri tahoja sen mukaan, kuka apua kullakin hetkellä tarvitsee. Eletään ajassa.

Tänä vuonna Yhteisvastuun teemana on koronapandemian seurauksista kärsivien lasten ja nuorten auttaminen niin Suomessa kuin maailmalla. Latvalan mukaan kyse ei ole pelkästään rahasta. Yhteisvastuu nostaa esille tärkeitä asioita.

– Etäopiskelu ja etätyö sopivat osalle. Kuitenkin osalla perheistä ne ovat aiheuttaneet lisätaakkaa. Kun perheet ovat joutuneet olemaan eristettynä kotona eivätkä muut sosiaaliset kontaktit ole olleet mahdollisia, on henkinen jaksaminen kovilla. Vastuu lasten opiskelusta ja lisääntyneet ruokakustannukset lasten ollessa kotona kuormittavat. Myös oman etätyön toteuttaminen kotona ei ole välttämättä helppoa. Korona on vaikuttanut taloudellisesti erityisesti tiettyjen alojen yrittäjiin ja heidän perheisiinsä.

Yhteisvastuukeräyksestä menee 60 prosenttia kansainväliseen kriisirahastoon, 20 prosenttia kotimaiseen avustuskohteeseen. Loput 20 prosenttia jää paikallisille seurakunnille, jotka keräyksiä järjestävät.

– Riihimäellä tuemme rahoilla lasten ja nuorten hyvinvointia tukitoimilla tai suorana taloudellisena apuna, Latvala kertoo.

Kotimaan avustuskohde on Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään ja laajennetaan etsivän nuorisotyön Saapas-toimintaa uusille paikkakunnille ja kouluille, muun muassa KouluSaappaassa tuodaan turvallisia aikuisia koulun arkeen ja välitunneille lisäkorviksi.

Latvalan mukaan ihmiset auttavat mielellään, kun apu kohdistuu lähelle.

– Yhteisvastuukeräys haastaa ihmisiä viemään apua kauempana olevien lähimmäisten luokse.

Sudanin sisällissota aiheutti vuonna 2016 Afrikan pahimman pakolaiskriisin, kun neljä miljoonaa ihmistä pakeni sodan väkivaltaisuuksia. Puolet heistä lähti pakolaisiksi naapurimaihin. Nyt osa heistä on palanut koteihinsa.

– Globaali pandemia on syventänyt jo valmiiksi vaikeaa tilannetta. Koulut suljettiin, ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyi. Yhteisvastuun tuotoilla tuetaan lasten ja nuorten turvallista paluuta opetuksen pariin, muun muassa kunnostamalla kouluja ja parantamalla perheiden tilannetta toimeentulomahdollisuuksien ja ruokaturvan saralla.

Latvala muistuttaa, että jokainen voi auttaa lahjoittamalla itselleen sopivan summan. Rahan sijaan voi lahjoittaa myös omaa aikaansa.

– Tarvitsemme vapaaehtoisia Yhteisvastuun hyväksi tehtävään työhön. Ottaa vain rohkeasti minuun yhteyttä.

Yhteisvastuukeräykseen on liittynytkin perinteisesti erilaisia tapahtumia. Jos ja kun tapahtumien järjestäminen onnistuu, niistä tiedotetaan Aamupostissa, seurakunnan nettisivuilla ja Facebookissa.

Lapsille ja nuorille

Jos haluaa Riihimäen seurakunnan vapaaehtoiseksi Yhteisvastuun hyväksi tehtävään työhön, voi ottaa yhteyttä diakonissa Eira Latvalaan, puh. 050 323 7962.

Yhteisvastuukeräys teemalla ”Lahjoita mulle huominen” käynnistyy sunnuntaina 6.2. Lisää tietoa löytyy seurakuntien Internet-sivuilta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut