Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjakaupoista haetaan nyt myös käsityö- ja askartelutarvikkeita – äänikirjojen menekki on lisääntynyt, matkaoppaiden myynti romahti

Kirjakaupat: Korona on vähentänyt asiakaskäyntejä.

Taiteellisuus on alkanut kaiketi versoa monessakin meissä näiden kaikkien koronasulkujen ja etätyöjaksojen aikana. Ainakin taidetarvikkeiden kysyntä on kirjakaupoissa lisääntynyt.

– Kun korona alkoi, näkyi taidetarvikkeiden myynnissä selkeä piikki. Nyt se on vähän tasaantunut, mutta se johtunee siitä, että kun kaikki välineet on hankittu, ei tarvitse hankkia enää kuin täydennystä, Henrik Pohjavirta Uudesta Kirjakaupasta Riihimäeltä kertoo.

Kirjakaupoista haetaan ahkerasti myös käsityö- ja askartelutarvikkeita.

– Uutena ovat tulleet kirjontavälineet, kuten kirjontakehykset ja niihin käytettävät langat, sekä koruaskartelu, Satu Huhti ja Petra Koliseva Hyvinkään Suomalaisesta kirjakaupasta esittelevät.

Käsityöinto näkyy myös kirjapuolella. Käsityökirjoja ostetaan paljon.

– Olemme saaneet valikoimaammekin useita uusia villasukka- ja neulontakirjoja, Koliseva kertoo.

Meillä näkyy myös paikallisuus.

Henrik Pohjavirta

Huhdin ja Kolisevan mukaan kirjakaupasta haetaan niin sanotusti puolet ja puolet, eli puolet asiakkaista tulee ostamaan kirjoja, puolet muita tarvikkeita.

Myös Pohjavirran mukaan kaikkea kirjakaupan tarjoamaa menee tasaisesti.

– Luettavaa, kortteja, taidetarvikkeita, lauta- ja palapelejä.

Vaikka ihmiset viettävät aikaa kotona, tekevät käsitöitä ja lukevat, ei kirjakauppojen kokonaismyynti ole kuitenkaan kasvanut.

Päinvastoin kirjakauppojen myynti laski Suomessa viime vuonna pari prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

– Ihmiset liikkuvat vähemmän. Pysytään kotona. Pienempään myyntiin on vaikuttanut myös oppikirjamyynnin loppuminen, kun toinen aste tuli maksuttomaksi, Pohjavirta toteaa.

Äänikirjoja ostettiin viime vuonna 29 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Suomalaisella Kirjakaupalla on oma Suomalainen Plus -äänikirjapalvelu.

– Äänikirjojen suosion kasvu näkyy liikkeessä pokkarien myynnin vähenemisenä. Toisaalta pokkareita ostetaan vähemmän myös siksi, ettei tällä hetkellä matkusteta. Pokkareita ostetaan useimmiten matkalukemiseksi, Huhti sanoo.

Matkaoppaidenkin myynti on pysähtynyt tyystin.

– Eihän niitä kukaan huvikseen sohvalla lue. Kyyneleethän siinä tulevat, kun ei pääse reissuun, Huhti naurahtaa.

Sen sijaan kotimaisten retkeily- ja kansallispuisto-oppaiden myynti on kasvanut hurjasti.

Romaanipuolella ostetuimpia ovat Finlandia-palkitut ja Finlandia-ehdokkaat sekä suosikkikirjailijoiden uusimmat.

Tänä syksynä tuli muun muassa Stephen Kingiltä uusi kirja ”Billy Summers”. Suomalaisessa Kirjakaupassa viime aikojen ostetuimpia ovat myös Joel Haahtelan ”Jaakobin portaat”, Richard Osmanin uusin ”Mies joka kuoli kahdesti” sekä hänen esikoisteoksensa ”Torstain murhakerho”.

– Kevättä kohti mentäessä ja äitienpäivän lähestyessä ostetaan enemmän naisten kirjoja, kuten Enni Mustosen ja Lucinda Rileyn kirjoja, Koliseva kertoo.

Uudessa Kirjakaupassa ostetaan eniten kotimaisia kestosuosikkeja. Enni Mustoset ja Kari Hotakaiset menevät Pohjavirran mukaan aina.

– Meillä näkyy myös paikallisuus. Tämän hetken ehdoton ykkönen on Kale Puonnin Pasilan Myrkky -rikosromaanisarjan uusin – tai kaikki neljä uusinta, jotka ovat ilmestyneet lyhyen ajan sisällä. Syksyllä häneltä ilmestyi myös tietokirja. Myös Ville Nummenpään kirjat ovat kysyttyjä, samoin kaikki paikallishistoriaan liittyvät teokset.

Välillä Uudesta Kirjakaupasta tullaan kysymään klassikkoteoksiakin. Viime vuonna on kyselty muun muassa Mika Waltarin vanhempaa tuotantoa.

Myös Astrid Lindgrenin kaikki kirjat ovat haluttuja, samoin Tolkienin tuotanto. Vanhimpien klassikkokirjailijoiden teoksia saattaa olla jo vaikea saada.

– Jostain kirjoista otetaan uusintapainoksia, osa pitää etsiä. Silloin laitetaan kysely kollegoille, löytyykö kenenkään hyllystä, Pohjavirta sanoo.