Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Jigiä käytetään myös talvionginnassa – kaloja voi olla missä vain

Talvikalastus: Pilkkiminen on mukavaa ulkoliikuntaa – hyvällä tuurilla saa syötävääkin.

Jäät ovat kunnossa, joten pilkkivehkeet ja eväät mukaan ja järvelle.

– Suosituimpia paikkoja lähiseudulla ovat Kesijärvi Lopella, Valajärvi Janakkalassa ja Kytäjärvi Hyvinkäällä, Kari Korkiakoski Korkiakosken Uistimesta kertoo.

Piileskelevätkö kalat syvänteissä vai rantavesissä, onkin sitten toinen asia.

Korkiakosken mukaan kaloja voi olla missä vain. Kannattaa kokeilla eri puolilla järveä, varsinkin karikot ja niiden reunat.

– Jos ei nappaa, vaihtaa paikkaa. Yhdellä reiällä ei kannata yleensä odotella muutamaa minuuttia kauempaa. Kala on vain etsittävä.

Sunnuntaikalastajalle riittää ihan tavallinen pilkkivapa sekä pystypilkki. Syöttinä käytetään useimmiten kärpäsentoukkia.

Jos ei nappaa, vaihtaa paikkaa.

Vaihtoehtona elävälle syötille on värikoukku.

– Mikä väri kalaa houkuttelee, riippuu kelistä ja paikasta, jossa pilkitään. 90 prosenttisesti tällä hetkellä suositaan punaista kärpäsentoukkaa, vaikka meilläkin on 6–7 eri väriä, Korkiakoski toteaa.

Viimeisen parin vuoden aikana talvikalastajat ovat innostuneet jigipilkeistä. Jigipilkki vastaa vaakatasossa uivaa tasapainopilkkiä.

– Lajin pariin tulleet uudet nuoret harrastajat haluavat kokeilla uusia juttuja. He suosivat myös kaikuluotaimia ja akkukairoja. Ei tarvitse käsivoimin reikiä kairata, mikä helpottaa myös ikääntyneitä kalastajia.

Lähiseudun vesistä haetaan lähinnä ahventa ja kuhaa. Kyljessä saadaan särkiä.

Vaikka kuha on yleinen lähivesissä, on talven kylmissä vesissä hankala sitä napata.

Haukiakin joskus saa, vaikka harva niitä tarkoituksella pilkkii.

Korkiakosken mukaan oma joukkonsa ovat matikan pilkkijät.

– Matikkaa saa yleensä tammi–helmikuun aikana.

Mukaan pilkkireissulle kannattaa ottaa pilkkivehkeiden ja kairan lisäksi pilkkijakkara sekä sohjokauha, saa avannon puhtaaksi.

Ja sitten vaatetta – kuinka paljon, se on yksilöllistä.

– Toiset pärjäävät 20 asteen pakkasessa paljain käsin, kun toiset tarvitsevat hanskojen sisälle lämpöpussit. Tärkeintä ovat lämpimät saappaat. Jos varpaita palelee, ei mikään määrä vaatetta auta.

Eikä tietenkään pidä unohtaa turvavälineitä. Jäänaskalit on hyvä olla mukana ja kenkiin liukuesteet.

Ja vaikka jää onkin nyt monin paikoin hyvää ja paksua, kannattaa jään paksuus aina varmistaa.

– Pilkkiminen on mukavaa puuhaa. Tulee ulkoiltua, ja itse pilkitty kala on mitä parhainta ja terveellisintä lähiruokaa. Kun kävelet paikasta toiseen kairailemassa reikiä, käy se myös hyvästä liikunnasta, Korkiakoski sanoo.