Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme - tilaajien on kirjauduttava uudelleen

”Jos epäilet, uskaltaako jäälle mennä, älä mene”

Ulkoilu: Saariin saa poiketa, kunhan ei mene ihmisten kotien ja mökkien pihoille.

Mikä onkaan sen mukavampaa kuin suunnata talvipäivänä kävelyretkelle järven järvelle.

– Lisäähän se liikuntamahdollisuuksia, kun tulee paljon lisää tilaa, mihin pääsee. Ei tarvitse metsässä rämpiä, Timo Tuomainen Hyvinkään Ladusta sanoo.

Jäällä voi liikkua kävellen, hiihtäen, luistellen. Liikkui miten tahansa, tulee lyhyellekin retkelle ottaa mukaan jäänaskalit.

– Toinen tärkeä turvavaruste on kaveri, joka lähtee mukaan. Jos epäilet, uskaltaako jäälle mennä, älä mene. Täytyy olla varma, että jää kantaa, Tuomainen korostaa.

Vaikka jää olisikin jossain kohtaa järveä riittävän paksua, ei se ole sitä välttämättä joka paikassa.

Jää voi olla vaarallisen ohutta virtapaikoissa, niemien nokissa, jyrkkien rantakallioiden alapuolella.

Tärkeä turvavaruste on kaveri, joka lähtee mukaan.

Yksi, mikä on talvella liikuttaessa helpommin saavutettavissa, ovat järvien saaret.

Saako järvellä liikkuessa piipahtaa samoilemassa saarissa? Yksi tämän seudun suosituista virkistyspaikoista on Hyvinkään, Riihimäen ja Lopen alueilla sijaitseva Hirvijärvi.

Hirvijärvessä on Kanta-Hämeen puolella kahdeksan saarta ja Uudenmaan puolella yksi saari. Lisäksi on pari ihan pientä saarta, joilla ei ole nimeä.

Riihimäellä, Hirvijärven uimarannan edustalla Kenkiänlahdessa, olevat Parisaaret, Sipiloffi ja Mansikkasaari kuuluvat Kytäjän kartanon maihin.

Kytäjän kartanolle kuuluvat myös Hyvinkään puolella, Tuohikorvenlahdessa, olevat Rantaniitunsaari ja sen vieressä oleva pikkuruinen saari, jolla ei ole nimeä.

Hirvijärven Riihimäen puoleisessa päässä, Sulkianlahdella, olevat Kalliosaari ja Kirrisaari ovat yksityisomistuksessa. Myös Kanta-Hämeen puolella, aivan Uudenmaan rajalla, oleva Keinusaari on yksityinen.

Keinusaaren vieressä olevat Isosaari ja Pienisaari kuuluvat sen sijaan Hyvinkään kaupungille, vaikka Riihimäen puolella rajaa ovatkin.

Jokamiehen oikeudella Suomessa saa liikkua missä tahansa.

Myös saariin saa rantautua, kunhan saari on piha-aluetta suurempi ja kulkija kunnioittaa asukkaiden ja mökkeilijöiden rauhaa. Kenenkään pihapiiriin ei saa mennä.

– Lintujen pesimäajat rajoittavat myös kulkemista. Talvella liikkumiseen tämä ei tietenkään vaikuta, Tuomainen sanoo.

Nuotion sytyttämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Hyvinkään kaupungin omistamilla mailla avotulen saa sytyttää ainoastaan merkityille nuotiopaikoille, muun muassa Hirvijärven nuotiopaikka löytyy Hyvinkään kaupungin virkistysalueelta (Mannilantie 83).

Kaasukeitintä retkeilijä saa sen sijaan käyttää muuallakin.