Loppi sai täyskäden aluevaltuustoon – viisi valtuutettua on kova tulos aluevaaleissa

Lopella nähdyt painajaiset eivät toteutuneet. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuustoon lähtee Lopelta jopa viisi jäsentä.

Äänestysprosentti jäi kuitenkin vaisuksi, Lopella käytti kansalaisoikeuttaan 49,6 prosenttia äänioikeutetuista. Koko Kanta-Hämeen äänestysprosentti oli 46,6.

Kun 96 % alueen äänistä oli laskettu, olivat aluevaltuustopaikan saamassa Timo Heinonen (kok.), Seppo Kuparinen (kesk.), Heli Lehtilä-Salmi (Liike Nyt) ja Kirsi Mäkilaine (ps.).

Vielä ennen ääntenlaskun loppumista oli valittujen listalla Anne Eve (kesk.), Antti Mikkola (kok.) ja Leila Ahlqvist (sd.) keräsivät hyvän äänisaaliin, mutta se ei riittänyt.

Lopella annetuista äänistä Heinonen sai 442, Seppo Kuparinen 357. Seuraavina tulevat Anne Eve 218, Antti Mikkola 194 ja Heli Lehtilä-Salmi 167.

Keskusta nousi Lopella äänimäärässä suurimmaksi puolueeksi. Nousua kuntavaaleihin oli 2,9 % ja edellisiin eduskuntavaaleihin jopa 9,2 %. Ääniosuus oli 27,5 %. Kokoomuksen osuus oli 26,2 %. Kuntavaaleista tultiin hiukan alas, mutta eduskuntavaaleista 4,1% ylös.

Sosialidemokraattien ääniosuus oli 12,4 %. Kuntavaaleista tulos on noussut, mutta eduskuntavaaleista pudonnut. Perussuomalaisten ääniosuus putosi kuntavaaleihin verrattuna 0,1 %. Mutta kun verrattiin eduskuntavaaleihin, oli pudotus 9,5 %.

Vasemmistoliiton ääniosuus oli hiukan noussut kuntavaaleista. Liike Nyt sai puolestaan 6 % osuuden äänistä nousten selvästi Vihreän liiton edelle. Kristillisdemokraatit saivat kuntavaaleihin verrattuna hiukan lisää mutta menettivät 2019 eduskuntavaaleihin verratessa hiukan enemmän.

Kansanedustaja Timo Heinonen oli tyytyväinen omaan äänisaaliiseensa koko alueella mutta myös puolueen ääniosuuteen.

– Vaaleissa olemme usein samoissa lukemissa demarien kanssa. Ja aivan viimeiset laskettavat äänet ratkaisevat, kumpi on Kanta-Hämeessä suurempi. Loppi on saamassa hyvän edustuksen aluevaltuustoon, mikäli luvut pysyvät tällaisina. Oma äänimääräni oli odotettua kovempi, edustan kuitenkin pientä paikkakuntaa.

Keskustan Seppo Kuparinen teki paluun politiikkaan. Pitkään Lopen kunnan päättäjänä, esimerkiksi kunnanvaltuuston puheenjohtajana toiminut Kuparinen on ollut hetken pois luottamustehtävistä.

– Mutta nyt päätin lähteä mukaan. Asia kiinnostaa ja olen ollut aktiivisesti mukana esimerkiksi lääkäripalvelujen palauttamiseksi kerätyssä adressissa.

67-vuotias Kuparinen on nykyisin Eläkeliiton puheenjohtaja Etelä-Hämeessä.

– Tuttavia on tietenkin paljon, mutta silti äänimääräni oli yllätys.

Liike Nyt saa edustuksen hyvinvointialueen aluevaltuustoon. Heli Lehtilä-Salmi on hallintotieteen maisteri ja opettaja.

Kun Aamuposti tavoitti hänet, oli hän juuri tullut Humppilan suunnasta keräämästä sieltä vaalimainoksia pois.

– Hyvinhän vaalit tuntuivat menevän, meidänkin ryhmämme sai edustajan mukaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut