Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus löysi moitittavaa pizzerioiden lihanäytteistä

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen projektissa tutkittiin 76 elintarvikenäytettä, jotka haettiin toimialueen 22 pizzeriasta. Näytteeksi otettiin jokaisesta ravintolasta yksi lihanäyte, joka oli kinkku- tai pizzasuikaletta tai broileria. Yksi näyte oli kala- tai katkarapukomponentti, ja yksi näyte oli jäävuorisalaattia. Tutkituista näytteistä enemmistö oli huonoja tai välttäviä tuloksia.

Erityisesti kinkku- ja pizzasuikaleiden laadussa oli huomautettavaa. Kinkku- ja pizzasuikalenäytteitä otettiin 22 kappaletta ja niistä huonoja tuloksia oli kahdeksan ja välttäviä viisi. Syyt huonoihin ja välttäviin tuloksiin johtuivat suurista kokonaisbakteerimääristä tai enterobakteereista, mikä puolestaan kertoo huonosta käsittelyhygieniasta. Lisäksi yhdestä näytteestä todettiin listeria-bakteeria.

Pizzasuikaleita käytetään paistettaviin pizzoihin, ja kuumennus alentaa bakteeripitoisuutta. Suoranaista terveyshaittaa ei siis todennäköisesti ole päässyt syntymään.

Kala- ja katkarapunäytteiden tulokset olivat pääosin hyviä (19 kpl), välttäviä tuloksia oli neljä ja huonoja kaksi. Välttävät ja huonot tulokset koostuivat kohonneista kokonaisbakteerimääristä, Staphylococcus aureuksesta ja enterobakteereista.

Tutkituista salaattinäytteistä (yhteensä 20 kpl) 11 kappaletta oli laadultaan välttäviä ja kaksi näytettä huonoja.

Näytteiden lämpötilat ylittivät lainsäädännön raja-arvon 15 näytteessä. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet tulisi säilyttää alle kuudessa asteessa.

Epäkohtiin on puututtu elintarvikevalvonnan tarkastuksilla, ja vuoden 2022 aikana on tarkoitus uusia projekti siten, että siihen osallistuvat ne kohteet, joissa oli laadultaan huonoja tuloksia kinkku- tai pizzasuikaleissa.