Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Myllyn Paras tehostaa kiertotaloustoimintaansa – kaurankuori- ja taikinajätteet jatkossa teknologiayritys Volarelle

Kiertotalous: Hyvinkääläisyritys Volare kasvattaa biojätteestä tuotantotiloissaan mustasotilaskärpäsen toukkia, joista valmistetaan proteiinipitoista jauhetta eläinten rehuksi ja lemmikkien ruoaksi.

Myllyn Parhaan toimitusjohtajan Miska Kuuselan mukaan biojätteen hyödyntäminen on askel entistä kestävämpään suuntaan. Arkistokuva. Ari Peltonen

Toni Forssell

Elintarvikeyhtiö Myllyn Paras alkaa toimittamaan osan kaurankuori- ja taikinajätteestään hyvinkääläiselle teknologiayritys Volarelle. Hyvinkääläisyritys kasvattaa biojätteestä tuotantotiloissaan mustasotilaskärpäsen toukkia, joista valmistetaan proteiinipitoista jauhetta eläinten rehuksi ja lemmikkien ruoaksi.

Myllyn Paras kertoi asiasta tiedotteessaan perjantaina. Toimitukset alkavat keväällä 2022.

Myllyn Parhaan toimitusjohtajan Miska Kuuselan mukaan yhtiö etsii jatkuvasti uusia tapoja biojätteen hyödyntämiseen ja sen määrän vähentämiseen.

– Ihastuin Volaren ajatukseen kiertotaloudesta monella tapaa. Taikinajäte tai kaurankuori otetaan talteen ja sen ravintoaineet voidaan vielä kertaalleen hyödyntää niiden polttamisen sijaan. Polttaminen on aina kiertotalouden viimeinen kierros, Kuusela kertoo tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Myllyn Paras hyödyntää tuotannon "sivuvirtoja" monin eri tavoin.

Kaurankuorijätettä syntyy vuosittain noin viisi miljoonaa kiloa. Niistä noin puolet hyödynnetään tuotantotilojen lämmityksessä ja loput myydään lämpöenergiaksi talon ulkopuolelle. Yhtiön oma biopolttolaitos tuottaa omasta käytöstä ylijäävää energiaa, jota käytetään vuosittain hyvinkääläiskotien lämmittämiseen.

Pakastetehtaan biojäte puolestaan toimitetaan biokaasulaitokselle.

– Biojätteen hyödyntäminen on askel entistä kestävämpään suuntaan, sillä ravintoaineet, jotka pystytään kierrättämään, vähentävät tarvetta käyttää viljelymaata.

– Valtaosa ruoan ilmastovaikutuksista syntyy alkutuotannosta eli kasvien ja eläinten kasvatuksesta ja suurin osa kaikesta viljelymaasta tuottaa nykyään ruokaa eläimille. Samoin kaikesta tuotettavasta viljasta ja muusta viljelysadosta suurin osa käytetään eläinten rehuna. Tämän on pakko muuttua, Kuusela toteaa tiedotteessa.

Hyvinkäällä kasvatettavaa ja jalostettavaa hyönteisproteiinia voidaan tiedotteen mukaan hyödyntää lemmikkien ruoissa ja erilaisissa rehuissa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut