Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Englanninkielisillä luokilla opitaan ilmaisemaan itseään sujuvasti englanniksi

Kielitaito: Suomen kieltäkään ei kokonaan unohdeta – osa opetuksesta on suomeksi.

Hyvinkään Aseman koulun englanninkielisille luokille odotetaan uusia oppilaita. Tulevien ekaluokkalaisten hakuaika on tammikuussa.

– Muillekin luokka-asteille uusia oppilaita mahtuu mukaan, englanninkielisten luokkien koordinaattoriopettaja Veera Kallioranta kertoo.

Aseman koulu järjestää englanninkielistä opetusta ensimmäisestä luokasta kuudenteen. Englanninkielistä opetusta on tarjottu jo kymmenen vuoden ajan.

Tästä syksystä alkaen englanninkielistä opetusta annetaan niin sanotulla CLIL-metodilla. Kalliorannan mukaan suurta muutosta entiseen ei ole.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että kieli on oppimisen väline, ei pelkästään kohde. Jatkossa opetus tapahtuu 60 prosenttisesti englannin kielellä ja 40 prosenttisesti suomeksi. Suomen kieltä käytetään tukikielenä etenkin ensimmäisellä luokalla, jolloin englannin taitoa ei vielä ole.

Suomea käytetään tarpeen mukaan myös opetuksessa, muun muassa äidinkielentunnilla tai jos käsitellään vaikkapa Suomen historiaa tai Suomen luontoa.

– Jos opetellaan sieni- tai kasvilajeja, on oleellista, että nimet opitaan myös suomeksi. Myös matematiikan käsitteet on hyvä oppia suomen kielellä. Jatko-opiskelupaikka on monella suomeksi, joten oppilaille on taattava myös riittävä suomen kielen taito.

Tämä ei heikennä englannin taidon oppimista. Kalliorannan mukaan lasten kyky oppia uusi kieli on huima.

– Ensimmäisen luokan jälkeen lapset osaavat jo lukea englanniksi. Kuudennella luokalla lapset osaavat ilmaista omia mielipiteitään ja ajatuksiaan englannin kielellä sujuvasti. Heillä on huomattavasti laajempi sanavarasto kuin tavallisen koulun käyneillä kuudesluokkalaisilla.

Englanninkielisille luokille ovat tervetulleita ihan kaikki kielen opiskelusta kiinnostuneet.

– 74,5 prosenttia koulun oppilaista on tavallisista suomenkielisistä perheestä. Ainoastaan 13,5 prosenttia on kaksikielisistä perheistä ja vain 6 prosenttia muunkielisistä perheistä, Kallioranta kertoo.

Oppilailta vaaditaan suomen kielen osaamista. Englannin kieltä ei tarvitse vielä osata, kun hakee ensimmäiselle luokalle.

Pääsyvaatimuksena on kielellinen lahjakkuus sekä sitoutuneisuus. Kallioranta suosittelee lähtemään mukaan rohkeasti.

– Kielitaidosta on aina hyötyä.