Signeerattu designlasi pitää pintansa ja hintansa – "myyntitapahtumiin pitää ottaa mukaan mahdollisimman paljon Aurinkopulloja"

Keräily: Nousevia nimiä ovat Tamara Aladin ja Erkkitapio Siiroinen.

Jos vanhoista lasiesineistä pitäisi valita yksi ylitse muiden, on se pitkään keräilijöitä kiinnostanut Helena Tynellin Riihimäen lasille suunnittelema Aurinkopullo.

Aurinkopullojen tavaton suosio on päässyt yllättämään jopa pitkän linjan antiikkikauppiaan.

– On se minullekin ihmetyksen aihe. Kaikkiin myyntitapahtumiin pitää ottaa mukaan mahdollisimman paljon Aurinkopulloja. Niitä vain menee, Pertti Mäkelä riihimäkeläisestä Purppura-Antiikista kertoo.

Aurinkopulloja on helppo keräillä, sillä pulloja on neljää eri kokoa ja väri- ja sävyvaihtoehtoja on paljon.

Pienimmät pullot on tehty teollisesti. Kolme muuta kokoa ovat kaikki käsityötä.

– Jokaisella tuotantokerralla väri on saattanut hivenen vaihdella. Jos omistaa vihreän Aurinkopullon ja sitten näkee vaaleamman vihreän, halutaan omiin kokoelmiin myös se. Aurinkopullokerhon sivuilla on kerrottu, että pullon eri variaatioita voi olla jopa 76.

Arvokkaamman taidelasin kauppa on lähtenyt käyntiin.

Mutta mikä mahtaa olla se ykkösväri?

– Ehkä se on keltainen, ja ovathan ne kauniita eri kokoisina. Kun niitä katselee marraskuun pimeydessä sitä, tulee hyvä mieli.

Lasiesineiden keräily on hyvin yksilöllistä. Joku keräilee tietyn suunnittelijan tuotteita, jollain innostuksen takana on tietty väri.

– Oma ostajakuntansa ovat he, jotka haluavat ainoastaan kirkasta lasia. He ovat kylläkin vähemmistönä.

Muotivirtauksia ja trendejäkin löytyy.

Muutama vuosi sitten ihmiset keräsivät innolla Nanny Stillin Harlekiini-sarjaa. Nyt sen kysyntä on selvästi laskenut.

Tällä hetkellä nousevia nimiä ovat Tamara Aladin ja Erkkitapio Siiroinen.

– Aladin ja Siiroinen ovat olleet vähän unohdetumpia lasitaiteilijoita, joten heidän tuotteitaan on saanut suhteellisen edullisesti. Aimo Okkolin ei ole ehkä koko valtakunnan tasolla suosituimpia ykkösnimiä, mutta hänellekin on oma ostajakuntansa tällä hetkellä.

Kun korona alkoi, tyrehtyi antiikkikauppa lähes tykkänään. Tänä syksynä on tapahtunut elpymistä.

– Varsinkin arvokkaamman taidelasin kauppa on lähtenyt käyntiin. Kun ihmiset eivät pääse matkustamaan, on omassa kassassa parempi tilanne. Ihmiset ovat todenneet, että nyt minä hankin sen kauniin esineen, josta olen pitkään haaveillut. Toinen syy on varmasti se, että kun ollaan paljon kotona, kaivataan silmäniloa kotiin.

Viime elokuun Lasipäivillä Lasimuseossa ja lokakuussa Helsingin Kaapelitehtaan Retro & Vintage -myyntipäivillä oli kummassakin vilkasta kaupankäyntiä.

– Ei jäädä miettimään, vaan ostopäätös syntyy nopeasti.

Mikä on Mäkelän mukaan iloinen asia, on se, että lapset hankkivat vanhemmilleen ja vanhemmat lapsilleen juhlapäivän kunniaksi vähän kalliimpia lasiesineitä.

– Taustalla saattaa olla pientä keräilyinnostusta.

Vanha lasi voi olla myös sijoitus. Jos näkee lasin sijoituksena, kannattaa Mäkelän mukaan satsata ykkösmuotoilijoiden signeerattuun designlasiin.

– Se pitää pintansa ja hintansa – varsinkin jos löytää uniikkeja tuotteita, joita on tehty vain yksi tai tietty pieni numeroitu erä, Mäkelä sanoo.

Keräily

Lasi kaipaa valoa

Lasiesineitä kannattaa säilyttää valoisassa paikassa. Kauneimmillaan ne ovat ikkunalaudalla tai pöydällä, johon paistaa aurinko.

Jos lasiesineitä säilytetään vitriinissä, kannattaa myös vitriini valaista.

Pölyt on hyvä pyyhkäistä säännöllisesti. Näin lasi loistaa kauniisti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut