Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdistelmähoitokin mahdollista tupakoiville – Aarre Apteekin ostetuin nikotiinikorvaustuote on inhalaattori

Terveys: Oikea vahvuus on tärkeä vieroitusoireiden helpottamiseksi.

Uudenvuodenlupaukset eivät näy Riihimäen Aarre Apteekin nikotiinikorvaustuotteiden hyllyllä.

– Emme ole huomanneet, että nikotiinikorvaustuotteissa olisi erityistä myyntipiikkiä alkuvuodesta. Niitä ostetaan saman verran läpi vuoden, Aarre Apteekin proviisori Taru Hotti kertoo.

Uuden vuoden alku on kuitenkin hyvä ajankohta tehdä lopettamispäätös. Hotin mukaan tärkeintä onnistumisen kannalta on valita oikea tuote ja oikealla vahvuudella.

– Jos polttaa paljon, suosittelen nikotiinilaastareita, joista saa nikotiinia tasaisesti elimistöön. Jos nikotiinin tarve vaihtelee, voi kokeilla inhalaattoria, purkkaa, imeskelytabletteja tai suusuihkeita.

Aarre Apteekin ostetuin nikotiinikorvaustuote on nikotiini-inhalaattori.

– Monet kokevat inhalaattorin hyvänä, sillä siinä saa vähän käsillekin tekemistä. Toiseksi ostetuin on suuonteloon, huulen alle laitettava nikotiinipussi. Paljon on kuitenkin kiinni siitä, minkä tuotteen yksilöllisesti kokee itselleen sopivaksi käyttää.

Suusuihketta voi ottaa 30–64 annosta per päivä.

Myös yhdistelmähoito on mahdollista. Tällöin käytetään yhtä aikaa pitkävaikutteista laastaria sekä lyhytvaikutteista tuotetta, kuten purkkaa tai imeskelytablettia.

Tuotteiden oikean vahvuuden itselleen voi selvittää esimerkiksi tekemällä Fagerströmin tupakkariippuvuustestin. Sen löytää netistä.

Oikea vahvuus on tärkeä, jotta saa helpotusta vieroitusoireisiin. Kuinka paljon tuotetta voi ottaa, riippuu valmisteesta.

– Suusuihketta voi ottaa 30–64 annosta per päivä ja purukumia vahvuuden mukaan 12–25 palaa päivässä.

Nikotiinikorvaustuotteita kannattaa käyttää ainakin 2–3 kuukautta.

– Sen jälkeen pahin retkahdusvaara on ohitettu, ja sen jälkeen voi pikkuhiljaa alkaa pienentää annosta. Se kuinka nopeasti vähennys tehdään, riippuu valmisteesta ja yksilöllisesti ihmisestä. Näin vieroitusoireet eivät pääse pahoiksi.

Jos nikotiinikorvaustuotteilla lopettaminen ei onnistu, on tarjolla myös reseptilääkettä, jotka estävät nikotiinista saatavaa mielihyvää elimistössä.

– Siitä monet ovat saaneet avun. Tarjolla on myös tukiryhmiä, Hotti neuvoo.