Raketteja ei saisi ampua taajamissa, paloesimies muistuttaa – ”Se, minkä ampuu ylös, tulee myös alas”

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella Riihimäellä toivotaan rauhallista uuttavuotta.

– Jonkin verran raketit aiheuttavat joka vuosi hälytyksiä, vs. paloesimies Tero Höijer kertoo.

Höijer toivoo, että ihmiset noudattavat rakettien ampumisessa niiden käyttöohjeita.

– Lain mukaan raketit eivät saa aiheuttaa vaaraa rakennuksille eivätkä ihmisille. Periaatteessa tämä tarkoittaa sitä, ettei asutuksen lähellä saisi raketteja ampua. On mentävä kauas rakennuksista ja aukealle paikalle.

Kanta-Hämeessä on käyty keskustelua, pitäisikö rakettien ampuminen kieltää tietyillä alueilla. Toistaiseksi tällaista päätöstä ei ole tehty, sillä rakettien käyttöohjeet itsessään kieltävät rakettien ampumisen taajamassa.

– Se, minkä ampuu ylös, tulee myös alas. Ja kytevä raketti voi aiheuttaa rakennuspalon.

Pelastuslaitoksella on mahdollisuus kieltää rakettien ampuminen. Muutama vuosi sitten näin tehtiinkin. Tällöin syynä oli sää.

– Kanta-Hämeen pelastuslaitos kielsi rakettien ampumisen koko Hämeessä. Silloin oli niin kova tuuli, että se olisi ollut erittäin vaarallista.

Raketti asetetaan kiinteälle alustalle tai sitä varten tehdylle telineelle. Kädestä rakettia ei saa missään nimessä lähettää.

– Suojalasien käyttö on pakollista koko seurueelta, Höijer muistuttaa.

Ampujan on oltava selvin päin ja täysi-ikäinen. Jos luovuttaa raketin lapselle tai humalaiselle, on luovuttaja vastuussa, jos jotain sattuu. Siitä joutuu edesvastuuseen.

Sytyttämisessä tulee käyttää luotettavaa ja kunnollista sytytintä.

– Ei ruveta sähläämään tulitikkujen kanssa, jotka tuuli helposti sammuttaa. Sitten sytytellään uudestaan ja raketti voikin räjähtää kasvoille, Höijer sanoo.

Kun raketti on sytytetty, poistutaan riittävän etäälle. Jos raketti ei lähde liikkeelle, ei sitä saa missään nimessä yrittää sytyttää uudestaan.

– Jos raketti on suutari, odotetaan ainakin kymmenen minuuttia, ennen kuin mennään rakettiin koskemaan. Sen jälkeen raketti laitetaan astiaan, jossa on vettä, ainakin toiseksi kymmeneksi minuutiksi.

Myös ulkotulien kanssa tulee toimia vastuullisesti. Ulkotulet sijoitetaan mahdollisimman kauaksi rakennuksista ja palamattomalle alustalle. Kuistilla ulkotulia ei saa polttaa. Tulta ei saa jättää koskaan vartioimatta.

– Ulkotulta ei saa jättää yöksi palamaan, kun mennään nukkumaan.

Jos raketteja jää uudenvuodenaattona ampumatta, voi raketit säilyttää seuraavaan uuteenvuoteen, mikäli rakettien päiväys antaa periksi.

Kotona saa säilyttää enimmillään 20 kiloa raketteja.

Ilotulitteet on säilytettävä lukitussa kaapissa. Lähellä ei saa olla lämmönlähteitä tai tulenkäsittelyä.

Raketteja ei saa säilyttää ullakolla, kellarivarastoissa eikä yhteiskäytössä olevissa tiloissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut