Kanta-Hämeen keskussairaala varautuu huonontuneeseen pandemiatilanteeseen – "Lievillä oireilla ei tarvitse ottaa yhteyttä päivystykseen"

Ylilääkäri Sally Leskinen painotti koronatilanteen vakavuutta alueella torstaina pidetyssä koronainfossa.

– Muutamia potilaita on kotiutunut ja menehtymisiä on tapahtunut ikävä kyllä viime päivinä, Leskinen kertoi sairaalan tilanteesta.

Leskisen mukaan parhaillaan on menossa pieni suvantovaihe ennen kuin Omikron lähtee leviämään.

– Sairaalapotilaiden määrä on noussut viikottain.

Leskisen mukaan tartunnanlähteitä on mahdoton selvittää tällä hetkellä.

Rokotteiden antamista tullaan tulevaisuudessa laajentamaan.

– Lasten rokottaminen alkaa riskiryhmistä todennäköisesti ensi vuoden puolella viikolla kaksi.

Ylilääkärin mukaan joulua olisi syytä viettää pienessä piirissä.

– Kaikkia kontakteja tulisi vähentää minimiiin, hän toteaa.

Leskisen mukaan alueen konanyrkki ehdotti AVI:lle rajoitusten tiukentamista. Ne voisivat tulla voimaan jo ennen uuttavuota.

Rajoitukset olisivat yhtä mittavat kuin mitä oli käytössä viime keväänä. Silloin suljettaisiin laajasti esimerkiksi harrastetiloja, kauppakeskusten yleisiä tiloja, uimahalleja ja kuntosaleja.

Leskinen välitti sairaalan päivystyksen toiveen koskien joulun ja uudenvuoden pyhiä.

–- Kriittisesti sairaat potilaat hoidetaan aina Kanta-Hämeen keskussairaalan Päivystysklinikassa. Koronapandemia on ajoittain ruuhkauttanut päivystyksen, mutta siitä huolimatta Päivystysklinikan johto korostaa, että kriittisesti sairaat ja akuutit vammapotilaat hoidetaan kaikissa olosuhteissa. Tällaisia ovat potilaat, joilla on esimerkiksi äkillistä rintakipua tai voimakasta hengenahdistusta. Samoin akuutit halvausoireet ja vakavat tapaturmat edellyttävät välitöntä arviota päivystyksessä. Tällöin otetaan aina yhteyttä puhelimitse hätänumeroon 112. Vakavassa tilanteessa päivystykseen lähtöä ei saa lykätä pyhien jälkeen.

Päivystyksessä kuitenkin toivotaan, että lievillä oireilla ei otettaisi yhteyttä päivystykseen vaan seurattaisiin oireita kotona ja vältettäisiin ylimääräisiä kontakteja.

– Mikäli oireet sopivat koronainfektioon ja oireena on esimerkiksi hengenahdistus, suositellaan soittamaan päivystysapunumeroon 116 117, jossa arvioidaan päivystyskäynnin tarve. Myös muissa tilanteessa, kun pohditaan päivystykseen lähtöä, on syytä soittaa päivystysapunumeroon.

Päivystyksessä ei pystytä vastaamaan koronarokotuksiin, -todistuksiin tai lieviin oireisiin liittyviin kysymyksiin, sairaanhoitopiirin tiedoteessa painotetaan.

Kanta-Hämeen keskussairaala varautuu huonontuneeseen pandemiatilanteeseen ja omikron-variantin nopeaan leviämiseen. Päivystyksen infektiokohortin, jossa koronapotilaat ja -epäilyt hoidetaan, kokoa suurennettiin kuluneella viikolla. Päivystyksessä käy nyt päivittäin useita koronapositiivia potilaita. Vaikka henkilökuntamäärää on lisätty selvästi epidemian vuoksi, odotusajat voivat venyä ajoittain pitkiksi. Infektiokohortin rajallisten tilojen vuoksi joudutaan ohjaamaan potilaita odottamaan omassa autossaan tai lämmitetyssä päivystysteltassa, tiedotteessa kerrotaan.

Päivystyksessä ei ole terveyskeskusten tai työterveyshuollon korvaavaa koronatestausta viikonloppuisin. Kotitesti on hyvä vaihtoehto, jonka tuloksen saa heti. On kuitenkin muistettava, että oireisena tulee pysyä kotona, vaikka testi olisikin negatiivinen. Jos testi osoittautuu positiiviseksi, se tulee varmistaa virallisella testillä. Sitä ei kuitenkaan tarvitse tehdä viikonloppuna tai pyhinä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut