Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Kanta-Hämeessä on tekeillä ensimmäinen maakunnallinen Ilmastovahti

Ilmastoteot: 11 kunnan ja kaupungin yhteinen verkkopalvelu julkaistaan huhtikuussa.

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat järjestivät Hausjärvellä marras–joulukuun vaihteessa Ilmastoteko-kyselyn, jossa kyseltiin millaisia ilmastotoimia Hausjärven kunnassa tehdään.

Kysely liittyi Hämeen Ilmastovahti -hankkeeseen joka käynnistyi HAMKissa viime keväänä.

– Ilmastovahti on verkkopalvelu, jonne kirjataan kuntien kaikki ilmastoteot ja ilmastotavoitteet. Näin saamme ilmastotyötä näkyvämmäksi, ja kuntalaiset ja päättäjät voivat seurata kuntien ilmastotavoitteiden toteutumista, Hämeen Ilmastovahti -hankkeen projektipäällikkö Noora Arola HAMK Bio -tutkimusyksiköstä kertoo.

Ilmastovahteja on otettu viime vuosina ahkerasti käyttöön. Niitä on Järvenpäällä, Keravalla, Lahdessa. Kanta-Hämeessä halutaan panna astetta paremmaksi.

– Hämeen Ilmastovahti -hankkeen tavoitteena on luoda ensimmäinen maakunnallinen Ilmastovahti. Olemme saaneet mukaan kaikki yksitoista Kanta-Hämeen kuntaa ja kaupunkia. Lisäksi mukana on HAMK, Hämeen Ely-keskus sekä Hämeenlinna-Vanajan seurakunta , mikä on hieno asia, Arola sanoo.

Tämän vuoden aikana on kartoitettu hämäläiskuntien ja -kaupunkien ilmastotekoja ja -tavoitteita ja niitä on kirjattu Hämeen Ilmastovahti -verkkopalveluun.

Näin saamme ilmastotyötä näkyvämmäksi.

Palvelu tullaan julkaisemaan 21.4.2022.

Ilmastoteot ovat tätä päivää. Pienemmissä kunnissa asioita ei välttämättä ole vielä osattu ajatella ilmastonäkökulmasta.

Haastetta tuo myös eri toimien ja hankkeiden kirjavuus. Hämeenlinnalla on Hiilineutraali Hämeenlinna 2035 -toimenpideohjelmansa.

Riihimäki ja Forssa ovat mukana Fisu-verkostossa, jossa pyritään toimimaan mahdollisimman resurssiviisaasti.

Jokioinen kuuluu puolestaan Hinku-kuntiin, joissa tehdään työtä kuntien ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

– Ilmastovahti kokoaa kaiken yhteen ja samaan paikkaan ja selventää asioita. Puhuttiin sitten hiilineutraaliudesta, resurssiviisaudesta tai päästöjen vähentämisestä, on kyse samoista asioista.

Arolan mukaan kuntien kaikki sektorit voivat tehdä ilmastotekoja.

Niitä voi olla, että korjataan rakennuskantaa energiaystävällisemmäksi, vaihdetaan valaistusta LED-valoihin, panostetaan kevyen liikenteen väylien talvikunnossapitoon, mikä mahdollistaa talvipyöräilyn, tai kunnostetaan kunnan viheralueita.

– Yksi Ilmastovahdin tärkeimmistä tehtävistä on myös se, että sitä kautta nähdään, mitä muut kunnat ja kaupungit ovat tehneet. Näin voimme jakaa toinen toisillemme uusia ideoita ilmastotekoihin, Arola sanoo.