Laulun on kosketettava kuulijan sydäntä – naiskuoro RiiNa kuljettaa kuulijat jouluun

Joulukonsertti: "Emme vain laula, vaan luomme taidetta"

Kappelikirkon täyttää herkkä ja kaunis sointi. Kun Naiskuoro RiiNa harjoittelee tulevaan joulukonserttiin, ei silmäkulmien kostumiselta voi välttyä.

– Myös joululaulujen laulaminen herkistää. Joululauluihin liittyy paljon tunteita ja muistoja, kuoron puheenjohtaja Outi Luoma sanoo.

Elokuussa kuoron johtajana aloittaneen Kristina Bogataj’n mukaan joulumusiikki on olennainen osa joulua.

Monet suuret säveltäjät ovat tehneet joulumusiikkia, ja joulumusiikin joukossa on monia suuria ja merkityksellisiä kappaleita, jotka nostavat tunteet esille.

Bogataj haluaa tuoda kuoron lauluun uusia vivahteita ja erilaisia sävyjä.

Musiikissa tärkeintä on tunne, ettei mene vain pelkäksi laulamiseksi. Laulun on kosketettava kuulijan sydäntä.

Emme vain laula, vaan luomme taidetta.

– Emme vain laula, vaan luomme taidetta. Musiikki voi olla taidetta, vaikka se on yksinkertaista ja tuttua, Bogataj sanoo.

Tulevaa konserttia onkin harjoiteltu kovasti, vaikka moni lauluista on entuudestaan tuttuja.

– Suomalaisessa joulukonsertissa 75 prosenttia lauluista on lauluja, joita lauletaan joka vuosi. Pitää olla ”Maa on niin kaunis” ja ”Heinillä härkien”, Bogataj sanoo.

Hänen kotimaassaan Sloveniassa ei ole yhtä vahvaa joululauluperinnettä kuin Suomessa.

– Slovenia on katolinen maa, jossa on kirkko joka kylässä. Ammattimaista kirkkomusiikkia, kuten kanttoria tai kuoroja, meillä ei kuitenkaan ole. Musiikista vastaavat kirkossakävijät.

Yhteisiä joululauluja sentään löytyy.

– Jouluyö, juhlayö on tuttu myös Sloveniassa. Sitä soitetaan ja lauletaan varmasti kaikkialla Euroopassa.

Naiskuoro RiiNan joulukonsertti alkaa Ola Gjeilon ”Ave Generosa”-kappaleella, joka edustaa gregoriaanista kirkkomusiikkia.

– Se on hyvin yksinkertainen ja siinä on viehättävä melodia. Voi sanoa, että tästä kappaleesta jollain taivalla kaikki alkaa, Bogataj kuvailee.

Luoma uskoo, että yleisö tulee pitämään myös Oskar Merikannon kappaleesta ”Joulu tullut on”.

– Sitä emme ole ennen laulaneet. Se on kaunis, iloinen laulu. Iloista tunnelmaa löytyy myös M. Leontovichin sävellyksestä ”Carol of the Bells”.

Konsertin koskettavimmasta päästä on Kim André Arnesenin säveltämä ”Even when He is silet”.

Laulun sanat muodostuvat kolmesta ajatuksesta, jotka löydettiin seinään kirjoitettuina Auschwitzista. Kukaan ei tiedä, kuka ne on sinne kirjoittanut.

– Siinä kappaleessa on syvä sanoma, joka koskettaa, Luoma sanoo.

Joulukonsertti

Nyt riemuiten tänne

Naiskuoro RiiNa järjestää Nyt riemuiten tänne -joulukonsertin Riihimäen Kappelikirkossa (Kolehmaisenkatu 26) tiistaina 14.12. klo 18. Kuoroa johtaa Kristina Bogataj. Ohjelma on 10 euroa.

Naiskuoro RiiNa ottaa riveihinsä mielellään uusia laulajia, etenkin korkeita sopraanoja ja matalia alttoja kaivataan joukkoon. Kuoron harjoituksia voi käydä ensin kuuntelemassa. Koelaulut järjestetään tammikuussa. Kuoro harjoittelee Kappelikirkossa tiistaisin klo 18 – 21.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut