Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Perttulassa tykitetään lunta hiihtoladulle, Sveitsissä pääsee jo laskettelemaan

Talviliikunta: Jos pakkaset jatkuvat, saattaa myös luistelukenttien jäädytys alkaa.

Sveitsin Hiihtokeskuksessa on päässyt laskettelemaan jo parin viikon ajan. Lisää rinteitä avataan lähiaikoina. - Aloitimme lumen tykittämisen lokakuun lopulla ja olemme tykittäneet aina kun vain mahdollista. Tällä hetkellä ennusteet näyttävät hyvältä, Matias Petäistö sanoo. Mia Lagström

Mia Lagström

Ensimmäisenä talvilajien riemusta ovat päässeet nauttimaan laskettelijat. Sveitsin Hiihtokeskus avasi rinteensä jälleen ensimmäisenä Etelä-Suomen hiihtokeskuksista.

– Meillä on päässyt laskettelemaan jo parin viikon ajan. Tavoitteena on, että perherinne saataisiin kuntoon tänä viikonloppuna ja iso rinne ensi viikon loppupuolella. Ennusteet näyttävät hyvältä, Matias Petäistö Sveitsin Hiihtokeskuksesta kertoo.

Myös lumen tykitys Perttulan tykkilumiladulle aloitettiin loppuviikosta. Koska ladulle päästään sivakoimaan, riippuu pitkälti siitä, miten pakkaskelit jatkuvat.

– Optimaalinen keli olisi 5–10-astetta pakkasta. Pakkasta olisi mielellään oltava myös vähintään viikon verran, jotta välineet kannattaa kaivaa esiin. Lämpimällä kelillä suuttimista tuleva vesi ei muutu jääkiteiksi, Pekka Ahokas Hyvinkään kaupungilta kertoo.

Mikäli kelit ovat otolliset, saadaan jonkinlainen pätkä latua 1–2 viikossa.

Pikkuhiljaa latua pidennetään kelien mukaan, ja jos tykkilunta saadaan tarpeeksi, voidaan Perttulan tykkilumiladusta tehdä reilun kolmen kilometrin mittainen.

Kolmekymmentä senttiä pakkaslunta katoaa latukoneen alle.

Muut latuosuudet odottelevat vielä luonnonlunta.

Pekka Ahokkaan mukaan sitä pitää tulla kunnolla, sillä ensimmäiset lumet jyrätään maahan latupohjaksi, ja vasta sitten satavalle lumelle aletaan tekemään latua.

– Lumi ei saisi olla myöskään kevyttä pakkaslunta, vaan hieman märempää. Kolmekymmentä senttiä pakkaslunta katoaa latukoneen alle.

Ensimmäisenä latuja tehdään lentokentän ympäristöön, josta lähdetään etenemään Usmiin ja Tapainlinnaan.

– Hyvinkää on siitä erikoinen paikka, että lumen määrä vaihtelee eri puolilla kaupunkia, Pekka Ahokas kertoo.

Luistelukenttien osalta Hyvinkäällä on pystytetty tällä viikolla jääkiekkokaukaloita. Kenttien jäädyttäminen aloitetaan, kun kelit niin sallivat.

– Luistelukenttien jäädyttäminen vaatii mielellään useamman päivän pakkasjakson. Jos jäädyttämisen välissä on yksikin päivä, että on nelisen astetta lämmintä, on hommaan turha ryhtyä, Mikko Ahokas Hyvinkään kaupungilta kertoo.

Jos kelit suosivat, menee yhden kentän jäädyttämiseen kentän koosta riippuen noin viikon verran aikaa.

Mikko Ahokkaan mukaan luistelukenttien jäädytysajankohta vaihtelee vuosittain paljon.

Viime vuonna jouduttiin odottelemaan vuodenvaihteen yli. Toissa talvena hommiin ei päästy oikeastaan ollenkaan.

– Silloin Urheilupuiston kenttä pysyi luistelukunnossa kokonaiset kaksi päivää.

Riihimäellä ei tykkilumilatua ole, joten hiihtämään pääsyä joutuu vielä odottelemaan.

– Ensin tarvitaan lunta, Arto Kokkonen Riihimäen kaupungilta sanoo.

Kokkonen kertoo olleensa vielä viikolla traktorin kanssa niittämässä heinää latupohjista.

– Kun ensimmäiset lumet tulevat, jyrätään ne ladunpohjiksi, ja vasta sitten aletaan tekemään varsinaisia latuja.

Kokkosen mukaan myös luistelukentät tarvitsevat lunta, sillä myös niiden pohjille tampataan ensin lumikerros. Vasta sitten aloitetaan jäädyttäminen.

– Riihimäellä luistelukentät tehdään koneellisesti eli vesi ajetaan kentälle koneella.

Kokkonen toivoo, että talvi tulisi kerralla, ettei lämpötila sahaisi koko ajan edestakaisin.

– Mutta sitä kai on turha odottaa.

Lumen suhteen viime vuosi oli hyvä.

– Saatiin latuja sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei yleensä saada. Mutta toisaalta toissa talvena ei tampattu metriäkään latupohjaa. Eikä luistinratojen kunto ollut sen parempi; kun Keskuskentälle saatiin perjantaina ensimmäiset luistelijat, laitettiin se jo sunnuntaina kiinni. Toivottavasti tänä vuonna kelit ovat paremmat, Kokkonen kertoo.

Ajankohtaiset tiedot netistä

Sveitsin Hiihtokeskus on jo auki. Yksi rinteistä on laskettelukunnossa. Lähiaikoina avataan perherinne ja iso rinne. Ajankohtaiset tiedot rinteiden kunnosta löytyvät mm. Facebookista/Sveitsin Hiihtokeskus.

Ajankohtaista tietoa Hyvinkään luistelukenttien ja latujen kunnosta löytyy http://www.mski.fi/hyvinkaa/main.jsp ja https://ladulle.fi/ladut/hyvinkaa.

Riihimäki tiedottaa luistelukenttien avaamisesta ja laduille pääsemisestä mm. Facebookissa/Riihimäen kaupungin liikunta- ja hyvinvointikeskus.

Hyvinkäällä on latua noin 100 kilometriä ja 20 luistelukenttää.

Riihimäellä on valaistuja latuja noin 25 kilometriä. Lisäksi latuja tehdään koulujen- ja päiväkotien läheisyyteen. Luistelukenttiä on 12.

Kommentoi

Mainos: Aamuposti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut