Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää tiukkoja rajoituksia – ehdottaa koronapassin laajempaa käyttöä

Pandemiaryhmä esittää kannanottonaan, että koronapassin laajamittainen käyttöönotto olisi mahdollistettava Suomessa viipymättä. Arkistokuva.

Jari Halme

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli maakunnan vakavasti heikentynyttä koronavirustilannetta.

Tartuntojen ilmaantuvuus on jatkunut jyrkässä nousussa etenkin ja koko maakunta täyttää selvästi leviämisalueen kriteerit. Tartuntojen ilmaantuvuus maakunnassa on nyt korkeammalla tasolla kuin koskaan pandemian aikana.

Ryhmä esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tartuntatautilain mukaisen määräyksen tekemistä, jolla rajoitettaisiin korkean riskin ja merkittävien yleisömäärien tapahtumia.

Ennestään maakunnassa on voimassa valtioneuvoston asettamat ravintolarajoitukset, joista voi vapautua koronapassin käyttöönotolla sekä suositukset koskien maskien käyttöä ja etätyötä.

– Ravintolarajoitukset eivät yksin riitä, vaan näkemyksemme mukaan niitä tulee suunnata kaikkiin yleisötilaisuuksiin, ja aivan vähintään kaikkiin sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin, joissa osallistujilla ei ole omaa istumapaikkaa tai joissa on yhteislaulua tai suurkuoron laulantaa sekä tanssilavoille ja tanssisaleihin.

– Ehdotamme rajoituksen osallistujamäärän rajaksi 50 osallistujaa ja korkean riskin tapahtumien osalta 20 osallistujaa, kertoo tiedotteessa maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen.

Koronapassia käyttämällä toiminnanharjoittaja voisi välttää asetetut rajoitukset ja velvoitteet.

– Ehdotamme, että hybridistrategian toimenpiteiden kohdentamisperiaatteen mukaisesti lapsille suunnatut tilaisuudet jätettäisiin mahdollisen rajoituspäätöksen ulkopuolelle. Näihin tilaisuuksiin tulisi olla myös lapsen huoltajilla tai muulla seuralaisella pääsy, Leskinen jatkaa tiedotteessa.

Päätöksen voimassaoloajaksi maakuntaryhmä ehdottaa vähintään kolmea viikkoa.

Rajoitukset voivat tulla voimaan aikaisintaan noin viikon kuluttua, riippuen aluehallintoviraston päätöksenteosta.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä esittää kannanottonaan, että koronapassin laajamittainen käyttöönotto olisi mahdollistettava Suomessa viipymättä.

Se koskisi mm. ei-julkisia tapahtumia, tilaisuuksia ja tiloja myös silloin, kun edellä mainittuihin ei kohdennu voimassa olevia rajoituksia.

Koropassin käytön näissä tilaisuuksissa tulisi olla kuitenkin vapaaehtoista.

Lisäksi sote-henkilöstön ja sote-alan opiskelijoiden osalta silloin, kun he työskentelevät vakavan koronataudin riskiryhmiin kuuluvien potilaiden ja asiakkaiden yksikössä.

Pandemiaryhmä antoi myös suosituksen koskien yksityistilaisuuksia. Niitä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön.

– Nykyisessä koronatilanteessa jokaisen tulee harkita yksityistilaisuuksien järjestämistä ja tilaisuuksiin osallistumista tarkoin, Leskinen sanoo.

Koulujen joulujuhlia suositellaan järjestettäväksi luokkakohtaisesti välttäen ryhmien sekoittumista.

Hoitajia töissä ilman koronarokotetta – Riihimäen sote-johtajan mukaan rokottamattomia hoitajia löytyy usein kun tartuntaketjuja selvitetään – "Luonnollisesti rokotetut ovat huolissaan"

Kanta-Hämeen koronatilanne huolestuttuva – Ylilääkäri: "Nyt rikotaan ennätyksiä joita ei tahdottaisi"

Covid-19: Kanta-Hämeen koronatilanne on synkkä – tartuntoja on löytynyt myös kolmesti rokotetuilta: "Rokottamattomilla tauti kaataa vuodeosastohoitoon"

Koronan ilmaantuvuus lähes tuplaantui viikossa Kanta-Hämeessä – "Nyt on hyvä hetki käydä ottamassa rokotus"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut